Перейти до змісту
Спецпроєкт "Жахливо смачно": ТСН ділиться оригінальним рецептом качки у кавуні
ТСН.ua

Така страва є низькокалорійною.

Кулінарний експеримент ТСН після рибних ковбасок на Поділлі продовжується у Херсонській області, де кавун вважається одним із головних кулінарних родзинок регіону. Наш кулінарний провідник Володимир, керівник обласного центру народної творчості, поділився унікальним рецептом качки у кавуні.

У народі на Херсонщині кавун здавна консервують і не гірше, аніж мариновані помідори чи огірки. А ще роблять соус "бекмес" — так званий кавуновий мед. Його варять від 12 до 24 годин. Для приготування баночки потрібно два-три кавуни.

Качку в кавуні таким чином готують у Херсонській області від XVIII століття. Відтоді традиція зберігалася у місцевих селах.

Каструль же не було… і кажуть, що коли чумаки ходили за сіллю, побачили, що є просто кавун і вже нічого не потрібно. Вони застосовували кавун для приготування качки
розповідає Володимир.

Чоловік каже, що кавун раніше використали навіть замість термопакування.

Ні, це не жарт. Ми його запікаємо в духовці, а коли її немає, запікають кавун просто в ямі з дровами. І він — як термопакет, як каструля, як скороварка
зазначає Володимир.

Спосіб приготування

Інгредієнти

  1. Молода качка, вагою 1,5-2 кг
  2. Стиглий кавун — 7-8 кг
  3. Спеції на смак
  4. Часник
  5. Кавуновий мед "бекмес"
  6. Овочі
  7. Зелень

Качку потрібно промити та залишити на тарілці. Далі слід розрізати навпіл кавун і столовою ложкою очистити його від усієї начинки, щоби помістити туди качку.

Після цього качку натерти спеціями, часником, "бекмесом", і покласти її в одну із половинок кавуна, а іншою — накрити начинку.

Тепер треба розігріти духову піч до 250 градусів і поставити туди страву. Запікати слід упродовж двох годин. Після приготування викласти качку на тарілку і прикрасити овочами й зеленню.

качка, рецепт
ТСН.ua

Після дегустації журналістка поділилася власними враженнями від страви. За її словами, це найнезвичніша вечеря в її житті — й дуже смачна.

Качка ніжна, і просто з димком, але ж… Виходить, що кавун на смак взагалі не вплинув. А був радше для "вау-ефекту"
ділиться враженнями журналістка.

Висновок дієтологині

Дієтологиня зауважує, що м'ясо птиці є джерелом незамінного білка. За її словами, така страва є низькокалорійною.

Це прекрасно! Ми отримаємо якісь позитивні мікронутрієнти: це може бути цинк, селен, вітаміни групи В. Але, дивлячись із чим поєднувати... Кавун — це продукт, який здатний підвищувати цукор у крові. В результаті такого поєднання білка та цукру утворюються продукти глікації
пояснює дієтологиня.

Фахівчиня каже, що таке поєднання впливатиме на якість шкіри і це може призвести до передчасного старіння.

Можемо постарішати шляхом такої страви. Якщо нівелювати шкідливий вплив, то їжте цю качку, але без шкірки
пояснює дієтологиня.

Як обрати кавун

Як не помилитися у виборі кавуна — вчить пані Зоя, котра займається цією ягодою. Жінка наголошує, що під час вибору слід дивитися на хвостик кавуна, який має бути зеленим.

Іноді я чую по телевізору кажуть, що хвостик має бути сухий, то просто сміюся, чесне слово. Хвостик повинен бути зеленим. Ці смуги вже не такі яскраво-зелені, вони вже мають посвітлішати
пояснює фахівчиня.

Нагадаємо, напередодні стартував спецпроєкт ТСН "Жахливо смачно". Рецептом національної подільської страви ексклюзивно з журналістами поділився кухар Дмитро. Йдеться про одну з найекзотичніших страв XVII століття — ковбасу з риби.  Смак приготованої страви, за словами журналістки, подібний до рибної котлети і фаршированої риби, але з ніжним, вершковим післясмаком.  

Відео "Жахливо смачно": якою екстравагантною стравою частують у Херсонській області

Не страва, а щось із чимось. Качка, запечена в кавуні. Так екстравагантно частують гостей у Херсонській області. Рецепт із народу пройшов перевірку століттями. І тепер готовий підкорювати ресторани.  

"Жахливо смачно": якою екстравагантною стравою частують у Херсонській області

 

Залиште свій коментар