Спецслужби РФ планували блокувати держреєстр виборців України - СБУ

Спецслужби РФ планували блокувати держреєстр виборців України - СБУ

Фото: ТСН.ua/Юлія Желонкіна

Відкрито провадження за фактом посягання на територіальну цілісність України.

У Дніпрі співробітники Служби безпеки України викрили спроби російських спецслужб отримати дані про мережі зв’язку, які забезпечують проведення президентських виборів в Україні.

Про це у вівторок, 26 лютого, повідомляє прес-центр СБУ.

Оперативники спецслужби задокументували, що мешканець обласного центру створив та адміністрував групу у забороненій російській соцмережі. Зловмисник розповсюджував у соцмережі фейкові новини та інші деструктивні матеріали, поміж яких були публічні заклики до зміни меж території та державного кордону України.

"До адміністрування групи причетні мешканці РФ, а кількість її учасників була штучно збільшена для створення ілюзії масштабного супротиву державній системі", - йдеться у повідомленні.

Спецслужбовці також встановили, що інтернет-провокатор, який є працівником підрядної організації у телеком-галузі, вів електронне листування з мешканцем Росії. Росіянин цікавився і збирав дані про мережі стратегічно важливих операторів зв’язку, місцезнаходження телекомунікаційних вузлів та про періоди часу, що необхідні на відновлення їх після пошкоджень.

"За задумом спецслужб РФ, масові пошкодження кабельних ліній та обладнання певних операторів зв’язку призведуть до порушення сталого функціонування підрозділів ведення Державного реєстру виборців, а також заблокують роботу окремих ланок Єдиної інформаційно-аналітичної системи "Вибори", яка на даний час розгортається", - стверджують у спецслужбі.

Наразі під процесуальним керівництвом прокуратури триває досудове розслідування у межах кримінального провадження, розпочатого за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу. 

Нагадаємо, від 31 грудня 2018 року в Україні офіційно стартувала президентська виборча кампанія. Кандидати у президенти могли подавати документи на розгляд до Центральної виборчої комісії. Процедура реєстрації завершилась 3 лютого. Самі вибори призначені на 31 березня 2019 року. 

Українська розвідка дізналася, що в Російській Федерації збираються витратити близько 300 мільйонів доларів на втручання в українські вибори.

Арсен Аваков ексклюзивно розповів про протистояння силовиків, провокації та чесні вибори

Арсен Аваков ексклюзивно розповів про протистояння силовиків, провокації та чесні вибори

Повʼязані теми:

Наступна публікація