Спецслужби РФ залякують церковників УПЦ МП та влаштовують напади на храми в Україні – СБУ

Спецслужби РФ залякують церковників УПЦ МП та влаштовують напади на храми в Україні – СБУ

Фото: ТСН.ua

В СБУ наполягають, що представники Московського патріархату до провокацій не причетні.

Спецслужби Росії влаштовують напади на храми і залякують священиків УПЦ МП, аби дестабілізувати ситуацію в Україні напередодні виборів.

Про це заявив голова СБУ Василь Грицак, передає УНІАН.

Грицак заявив, що СБУ фіксує активні спроби розіграти "релігійну карту" після того, як Росія "програла битву за Томос" і в Україні створили Православну церкву.

Він додав, що для дестабілізації російські спецслужби вчиняють протиправні дії щодо культових споруд Української православної церкви Московського патріархату.

Разом з цим відзначається, що у СБУ немає підстав вважати, що в цьому задіяні представники цієї церкви.

"Скоріш навпаки: ми маємо інформацію про те, що ставиться завдання залякувати перед вчиненням якихось акцій екстремістського або протиправного характеру щодо культових споруд, залякувати представників УПЦ Московського патріархату, щоб їхня реакція виглядала більш природньою", - сказав Грицак.

Голова СБУ додав, що напади на культові споруди УПЦ МП організовані з території окупованого Донбасу, але є підтвердження того, що плани з дестабілізації ситуації в Україні на релігійному ґрунті узгоджувалися з управлінням ФСБ Росії в Ростовській області.

Нагадаємо, учора, 17 лютого, у Запоріжжі троє осіб намагалися підпалити храм Іонна Богослова, що належить Московському патріархату. СБУ розслідує це як теракт. Раніше у Кривому Розі невідомі підпалили двері храму Вознесіння Господнього УПЦ МП. Також повідомлялось, що у селі Зелений Яр Миколаївської області невідомі підпалили храм УПЦ МП, розбивши вікно так кинувши пляшку із запальною сумішшю у храм Святого мученика Іллі.

СБУ вже з'ясувала, що російські спецслужби платять дві тисячі доларів за підпал церков УПЦ МП

Напад на храм у Сумах збігся із ухваленням закону про переходи релігійних громад до ПЦУ

Напад на храм у Сумах збігся із ухваленням закону про переходи релігійних громад до ПЦУ

Як повідомлялося, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос, яким надав незалежний статус Православній Церкві України, про створення якої було оголошено на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. За словами Вселенського патріарха Варфоломія, Константинопольський патріархат надаючи автокефалію, прийняв до себе мільйони вірних України як справжня церква-матір, на відміну від їхньої "мачухи". 6 січня відбулася історична подія - предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епіфанію у Стамбулі вручили Томос.

До цього, 15 грудня був проведений Об'єднавчий собор. На ньому були присутні зокрема представники Вселенського патріархату, глави УПЦ Київського патріархату, УАПЦ, митрополити УПЦ Московського патріархату Симеон і Олександр. Під час собору після голосування Епіфаній став митрополитом Київським і всієї України. Своєю чергою, митрополит УПЦ МП Онуфрій втратив свій статус. Сама ж УПЦ МП за рішенням Верховної Ради була перейменована в РПЦ

Після проведення собору в різних регіонах України розпочались переходи парафій із УПЦ МП до ПЦУ. Найбільша кількість переходів у Вінницькій області. Також є перехід парафії у Запорізькій області, що є першим фактом на території Лівобережної України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація