Співання угорського гімну депутатами ОТГ та заяви про "залякування": Кулеба викликав посла Угорщини

Співання угорського гімну депутатами ОТГ та заяви про "залякування": Кулеба викликав посла Угорщини

Фото: УНІАН

Міністр назвав неприпустим, коли депутати на складанні присяги співали гімн Угорщини.

До Міністерства закордонних справ України 1 грудня викликали посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярто. Кулеба назвав спекуляцію заяви угорської сторони щодо нібито "залякування" угорської громади.

Про це повідомляє українське дипвідомство.

"1 грудня до Міністерства закордонних справ України викликали посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярто, якого прийняв міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба", — йдеться у повідомленні.

Кулеба закликав угорську сторону уникати кроків та заяв, які не показують дійсності та створюють деструктивну емоційну напругу в українсько-угорських відносинах. Так, міністр назвав неприпустимою ситуацію, коли громадяни України — депутати об’єднаних територіальних громад на своєму інавгураційному засіданні співають національний гімн Угорщини.

Крім того, Кулеба поінформував угорського дипломата, що слідчі дії правоохоронців в Закарпатській області відбуваються в межах повноважень СБУ щодо окремих громадян України, і жодним чином не спрямовані проти угорської національної меншини.  

"Будь-які твердження про те, що в Україні нібито має місце "залякування" угорської громади або її частини, є безпідставною спекуляцією. В Україні як правовій державі діє принцип індивідуальної, а не колективної відповідальності", — заявив міністр, наголосивши, що всі громадяни України рівні перед законом незалежно від національності й етнічного походження.  

Міністр також додав, що угорські українці є невід’ємною частиною українського суспільства.

Нагадаємо, Служба безпеки України перевіряє дії депутатів Сюртівської сільської об’єднаної територіальної громади у Закарпатській області, які під час присяги заспівали національний гімн Угорщини. Відповідне відео у Мережі з'явилося вчора, 30 листопада.

30 листопада СБУ на Закарпатті провела обшуки у представників Товариства угорців Закарпаття. Як заявили правоохоронці, наразі перевіряється інформація про причетність іноземного фонду до діяльності, спрямованої на порушення державного суверенітету України. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація