Співпраця УЗ і Deutsche Bahn. За що німці недолюблюють залізницю і які помилки зробила компанія у минулому

Співпраця УЗ і Deutsche Bahn. За що німці недолюблюють залізницю і які помилки зробила компанія у минулому

Фото: Associated Press

Зокрема, 20-30% потягів далекого сполучення запізнюються і так не повинно бути.

Цього тижня "Укрзалізниця" підписала Меморандум про стратегічну співпрацю з німецьким залізничним оператором Deutsche Bahn. Переполох зчинився, коли заговорили про передачу нашої залізниці в управління німцям на десять років. Однак прем'єр Олексій Гончарук уточнює: залізниця лишається в державній власності.

Чи будуть тепер німецькі ефективність і пунктуальність - питання відкрите, бо досягти цього в себе вдома німецький концерн не зміг. Вони теж оптимізовувались і перебудовувались, але тепер їх гостро критикують за часті запізнення, дорожнечу і технічні проблеми, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Свої різнобарвні картини Аріане малює там, де раніше працювали залізничні каси, а пасажири збиралися в залі очікування. Згодом вокзал закрили, а будівлю виставили на продаж. "І тоді мій чоловік запитав у мене – може купимо той будинок? А я кажу, ну якщо ти мені там зробиш ательє, то нехай", - розповіла Аріане Босс, художниця.

Томас Віттшток, власник колишнього вокзалу, придбав майже десяток старих вокзалів. Знести їх не можна, бо це пам’ятники архітектури. Тож, ремонтує і здає під квартири. "Вони дешеві були, ці будинки. Їх довго не могли продати, бо східні німці не звикли мати власну нерухомість, а для мене як людини із Заходу це було неймовірно дешево і за 15 років всі будинки повністю окупилися", - додав він.

Об’єднана Німеччина бачила себе країною автомобілів - почалася політика оптимізації - закрили майже три тисячі вокзалів, звільнили половину співробітників. Та на цьому не зупинилися і почали демонтувати колії, які здавались зайвими. Наразі чухають потилицю, бо треба вертати все назад. "Тепер до кожного будинку у нас веде дорога, а великі населені пункти, де живе 10, 20 або 50 тисяч людей, не мають залізничного транспорту. Це треба змінювати… У потязі я можу спокійно працювати. Та й мені швидше їхати до вокзалу, аніж добиратися до летовища", - вважає депутат Бундестагу Маттіас Ґастель.

Депутат подорожує першим класом. Майже 150 разів за останній рік і каже – сервіс міг би бути кращим. "20-30% потягів далекого сполучення запізнюються і так не повинно бути. Часто не працює вай-фай, бістро-ресторан має неповне меню, а туалети зламані. Я не хочу сказати, що нічого не працює, в основному все якось працює, але треба суттєво покращуватися", - додав політик.

Так стається через брак ремонтників, замалий та застарілий склад потягів, пояснюють експерти. Ремонтувати встигають те, що може загрожувати життю, а зламані кондиціонери чи згаслі інформаційні табло можуть ігнорувати. І, можливо, на дрібні проблеми закрили б очі, якби не ціна питання.

Ціни на проїзд німецькими потягами точно не є дешевими. Заощаджувати можна, якщо брати квитки заздалегідь. Дорога Берлін – Мюнхен коштує 130 євро, тоді квиток прив’язаний до конкретного потяга, а за 20 додаткових євро можна брати будь-який потяг, який цього дня курсує між Берліном і Мюнхеном. Натомість вартість цієї ж подорожі через три місяці коштує 33,90 євро.

Звичайно, є спосіб шукати ще дешевше, якщо конкретний час не принциповий. Утім, пишаються в концерні Deutsche Bahn не вартістю, а швидкісними маршрутами – потяг Intercity Sprinter летить 300 км за годину і долає понад 600 км відстані з Берліна в Мюнхен менше чотирьох годин. Навіть із надшвидкими експресами німецької пунктуальності від Deutsche Bahn чекати не варто. Вчасно приходять близько 75% пасажирських потягів далекого сполучення. Штефан відчуває це на собі – на роботу він їздить потягом 3 години щодня: "Було б добре, якби вони були чистішими. На вокзалі теж не дуже чисто. Але передусім – хай будуть пунктуальними".

Німецька непунктуальність звучить як оксюморон, але не для Deutsche Bahn - і це ще запізненням рахують затримку тільки більшу за шість хвилин. Так само статистика проігнорує потяги, що не прийшли зовсім. За це німецьку залізницю безжально допікає місцева преса.

Одна з важливих причин, чому такі збої в перевезеннях– банальна нестача залізничних колій, особливо на основних розв’язках потяги часто не можуть розминутися. Вчасно побудувати там додаткові колії не подумали. Ставка на те, що замість двох колій можна рухатись однією  в один і інший бік виявилась стратегічною помилкою. "На мережі німецької залізниці їздять швидкі потяги Інтерсіті, і повільніші потяги, що часто зупиняються, і важкі товарні потяги, а тому це важче відрегулювати, аніж коли на коліях тільки пасажирський рух", - повідомив речник концерну Анім Штаусс.

Німецька залізниця заробила собі катастрофічний імідж у німецькій пресі, коли там гостро критикують запізнення, технічні недоліки і нестачу персоналу. Утім дехто вважає – у німців все одно буде чому повчитися.

"Німецька залізниця все ще сильна компанія з потужними знаннями про технології та менеджмент. Удома Deutsche Bahn багато критикують, але треба визнати, що це критика роботи доволі високого рівня. Просто за ті гроші, які німці інвестували, вони хочуть бездоганного сервісу. Але консультанти Deutsche Bahn працюють по всьому світу і вже підтримували чимало країн у будівництві залізничних підприємств", - додав Крістіан Бьоттґер, професор Вищої школи техніки і економіки.

Німецький уряд заради порятунку довкілля знову ставить на Deutsche Bahn. До 2030 року пасажиропотік хочуть подвоїти і для компанії це неабияке завдання. На останньому поверсі концерну член правління Deutsche Bahn Рональд Пофалла розповідає про виділені з німецького бюджету мільярдні інвестиції і плани масштабного будівництва. При цьому Deutsche Bahn в боргах на 20 мільярдів євро, однак тут переконані - німецький досвід буде корисний. "Ми хочемо співпрацювати з українською залізницею. Я переконаний, що ми і наша дочірня компанія DB Ingeniering Consulting дуже хороший партнер. Компанія існує з 1966 року і наростила багато знань і досвіду про залізничні системи в усьому світі, про аудит будівництво, структуру підприємств і менеджмент, тут доцільний лейбл – зроблено в Німеччині", - заявив Штаусс.

Німецька залізниця сконцентрована на власних проблемах і готова витрачати велетенські суми для їхнього подолання. 12 мільярдів євро хочуть інвестувати тільки цього року для відновлення застарілої інфраструктури. Це рекордна сума інвестиції в історії Deutsche Bahn. Тому розраховувати на німецькі інвестиції в українську залізницю було б наївно. Навряд чи німці одночасно купуватимуть нові потяги собі і візьмуться ремонтувати українські. Вірогідно, що отримати від німців можна буде інформацію та поради. А що і як саме втілювати - вирішуватиме доведеться удома самим.

Чи врятує українську залізницю менеджерський десант з Deutsche Bahn

Чи врятує українську залізницю менеджерський десант з Deutsche Bahn

Повʼязані теми:

Наступна публікація