Спостерігачі розповіли про порушення перед виборами в ОТГ

Спостерігачі розповіли про порушення перед виборами в ОТГ

Фото: УНІАН

Основними порушеннями з боку кандидатів на цих виборах є недотримання правил ведення передвиборчої агітації. 

Громадська організація ОПОРА визначила основні порушення напередодні виборів до об'єднаних громад. Серед них є недотримання правил ведення передвиборчої агітації, перевага кандидатів, котрі мають відношення до органів місцевої адміністрації,  недотримання норми про приблизно рівну кількість виборців при "нарізці округів".

Основними порушеннями з боку кандидатів на цих виборах є недотримання правил ведення передвиборчої агітації: поширення друкованих агітаційних матеріалів без вихідних даних і їх розміщення у заборонених законом місцях, йдеться у повідомленні Громадської мережі ОПОРА. Також фіксувалися окремі випадки використання в агітаційних цілях соціальних програм та проектів, публічної підтримки посадовими особами суб'єктів виборчого процесу.

"Не дивлячись на те, що кандидати проявили високий рівень активності на етапі реєстрації, переважна їх більшість так і не почало публічних агітаційних кампаній. Втім, протягом останніх двох тижнів перед днем голосування спостерігачі ОПОРИ фіксують постійне нарощування темпів агітаційної кампанії на місцях", - прокоментувала координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

Окрім того, спостерігачі відзначили стабільне функціонування більшості територіальних виборчих комісій. Ротації у складі територіальних виборчих комісій, як правило, не є масовими, хоча є проблеми з приміщеннями та матеріально-технічним забезпеченням.

"Виявлено достатньо масове порушення виборчими комісіями строків отримання ТВК виборчих бюлетенів від підприємств-виготовлювачів", ‑ зауважив аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев.

Також в ОПОРІ помітили суперечливі моменти у територіальній організації виборів при "нарізці округів".

"Хоча Законом не встановлено яким може бути максимально допустиме відхилення в кількості виборців між округами. Ми відштовхувалися від демократично усталеного стандарту – 15%. Кількість виборців у кожному з округів має бути приблизно однаковою і за можливості максимально наближеною до середньої по відповідному багатомандатного округу", - йдеться у повідомленні.

Своєю чергою, ТВК при утворенні округів абсолютно довільно тлумачили норму про приблизно рівну кількість виборців, що демонструє масштаб можливих маніпуляцій з "нарізкою округів".

Нагадаємо, сьогодні, 18 грудня, відбуваються вибори органів місцевої влади в 143 об'єднаних територіальних громадах. Участь в голосуванні беруть жителі 76 сільських, 46 селищних та 21 міських громад в 22 регіонах України, також обирається 1 староста.

Повʼязані теми:

Наступна публікація