Справа Логвинського: НАБУ продовжить розслідування, але буде обмежене рішенням ЄСПЛ

Справа Логвинського: НАБУ продовжить розслідування, але буде обмежене рішенням ЄСПЛ

Фото: НАБУ

Сам Логвинський рішення ЄСПЛ назвав "перемогою правди над злом".

Європейський суд із прав людини не дозволив НАБУ та САП притягнути колишнього народного депутата Георгія Логвинського, одного з контролерів компанії "Золотой мандарин ойл", до кримінальної відповідальності за організацію корупційної схеми з заволодіння 54 млн грн. Нардеп має імунітет, бо є близьким родичем судді ЄСПЛ.

Про це йдеться у заяві відомства.

Попри це рішення суду, НАБУ продовжить розслідування справи Логвинського.

"Слідство зібрало достатньо доказів для повідомлення йому (Логвинському - ред.) про підозру, однак через його імунітет як близького родича судді ЄСПЛ, правоохоронні органи потребували дозволу цього суду для вчинення відповідної процесуальної дії... Рішення ЄСПЛ (ухвалено 6 липня 2020 року) стосується виключно одного з фігурантів розслідування і фактично унеможливлює повідомлення йому про підозру до позбавлення імунітету", - йдеться у заяві.

Водночас досудове розслідування щодо інших шести учасників корупційної схеми триває, зауважили в антикорупційному бюро.

"Всі ці учасники схеми, розслідуваної в рамках кримінального провадження, отримали підозри, а ВАКС визнав ці підозри обґрунтованими та обрав підозрюваним запобіжні заходи", - додали в НАБУ.

Там зазначили, що спроби притягнення до кримінальної відповідальності близьких родичів суддів ЄСПЛ є одиничними.

"В Україні такої практики взагалі не існувало. Така ситуація ускладнила роботу слідства, що, у підсумку, вплинуло на суть рішення, ухваленого ЄСПЛ щодо родича судді цього суду. Ми уважно проаналізуємо рішення Європейського суду з прав людини і врахуємо його аргументи у роботі слідства", - резюмували в антикорупційному бюро.

Водночас сам Логвинський у Facebook рішення ЄСПЛ назвав "перемогою правди над злом".

"Суду довелося констатувати порушення міжнародного права і наявність таких фактів як протиправний тиск на учасників процесу (адвокатів, свідків, експертів), незаконні негласні слідчі дії, які, за радянською традицією, бралися на третіх осіб, щоб отримати інформацію на потрібну людину і потрібного характеру", - написав він.

Нагадаємо:

  • за даними НАБУ, у вересні 2013 року представник ТОВ "Золотой Мандарин ойл", підконтрольного колишньому нардепу Георгію Логвинському, за вказівкою останнього підготував та надіслав до ЄСПЛ заяву про стягнення з держбюджету України 54,179 млн грн як невиплаченої заборгованості з боку ПАТ "Київенерго" перед підприємством щодо зберігання мазуту, яке нібито з 2009 року органами виконавчої служби не виконувалося.
  • Як з’ясували детективи НАБУ, попри рішення суду на свою користь, "Золотой Мандарин ойл" за його реалізацією до виконавчої служби не звертався та про цей факт товариство ЄСПЛ не повідомило. Так само, як і приховало від європейської інституції факт відступлення права вимоги до ПАТ "Київенерго" на користь іншої приватної компанії, також афільованої з екснародним депутатом-організатором схеми, що сталося за пів року до звернення до ЄСПЛ, повідомляли у НАБУ.
  • Слідство встановило, що для супроводу справи в ЄСПЛ колишній народний обранець домовився з керівництвом Міністерства юстиції України, за сприяння якого урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ підготував декларацію про дружнє врегулювання спору, на підставі якої зобов’язався сплатити на користь "Золотого Мандарину ойл" понад 54 млн грн із держбюджету за зобов’язаннями, які виникли між двома приватними юридичними особами.
  • У лютому 2016 року Міністерство юстиції перерахувало вказану суму коштів.
  • 22 січня 2020 року НАБУ повідомило про підозру у заволодінні та легалізації понад 54 млн грн з держбюджету шістьом особам, а саме колишньому уповноваженому Кабміну у Європейському суді з прав людини Борису Бабіну, експершій заступниці Мін'юсту Наталі Севостьяновій, бенефіціару однієї з фірм та трьом близьким до Георгія Логвинського людям. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація