Справа про відмивання 200 млн грн: у колишнього депутата Верховної Ради відбулися обшуки

Справа про відмивання 200 млн грн: у колишнього депутата Верховної Ради відбулися обшуки

Фото: УНІАН

Його підозрюють у легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом.

11 грудня у передмісті Києва в одного з колишніх депутатів Верховної Ради відбулися обшуки. 

Про це повідомляють Генеральна прокуратура України (ГПУ) та Державне бюро розслідувань (ДБР).

У ГПУ зазначають, що екснардепа підозрюють у легалізації доходів, отриманих злочинних шляхом, на загальну суму понад 200 млн грн. Наразі вирішується питання про накладення арешту на майно, у тому числі виявлене під час обшуку.

ДБР надала більше подробиць щодо справи. За даними відомства, 2016 року народний депутат підробив  документів, зокрема договір купівлі-продажу цінних паперів та корпоративних прав із громадянами. Пізніше це відобразилося у декларації кандидата у народні депутата України 8-го скликання.

Слідство з'ясувало, що одна особа з числа тих, з ким укладалися договори, померла до підписання документу. В інших людей, якими підписувалися угоди, відсутні нараховані доходи. Окрім того, згадані угоди не були належним чином зареєстровані. 

Тож наразі справа розслідується за двома статтями Кримінального кодексу України – легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, та підроблення документів.

Правоохоронці не називають імені колишнього нардера, але, за даними ЗМІ, мова йде про Максима Микитая.

Адвокат Микитася Олександр Лисак.розповів,, що правоохоронці вилучили в ексдепутата телефон.

Нагадаємо, на початку жовтня підозрюваному у заволодінні чужим майном Микитасю вручили клопотання про застосування запобіжного заходу. Схема, до якої політика вважають причетним, "наварила" понад 80 млн грн. 7 жовтня за Микитася внесли передбачену заставу, і він вийшов на волю.

22 жовтня Вищий антикорупційний суд змінив запобіжний захід для колишнього народного депутата Максима Микитася, заарештувавши його до 14 листопада. Розмір грошової застави суттєво змінився – зріс із 5,5 мільйонів до 80 мільйонів гривень.

Згодом прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури заявив, що Микитась роздумував про вбивство свідка у справі проти нього.

Екс-нардепа та забудовника Максима Микитася повернули під варту

Екс-нардепа та забудовника Максима Микитася повернули під варту

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Перезавантаження ДБР
Наступна публікація