Смертельна ДТП у Харкові: адвокати розповіли про стан Зайцевої та Дронова і перебіг справи

Смертельна ДТП у Харкові: адвокати розповіли про стан Зайцевої та Дронова і перебіг справи

Захисники переконані, що розслідування справи просувається нормальними темпами.

Минуло майже 9 місяців від дня жахливої автомобільної трагедії у Харкові, яка забрала життя шести людей. Суд у справі ДТП досі триває. Коли буде остаточне рішення та чи є ризик, що розслідування затягнеться — поки невідомо.

ТСН.ua з’ясовував, на якому етапі перебуває судовий розгляд, чи змінилася позиція постраждалих та родичів загиблих та як живуть утримувані у СІЗО обвинувачені Олена Зайцева та Геннадій Дронов.

Стан справи

Судові засідання у справі резонансного ДТП були розпочаті від лютого 2018 року, приблизно по одному засіданню щотижня, тобто близько 20 засідань за весь період. Наступне засідання відбудеться 17 липня.

 "Важко сказати, коли буде оголошено вирок, але, на жаль, у найближчий місяць це, думаю, не відбудеться", — зазначила у коментарі ТСН.ua адвокатка родичів загиблих в аварії Лариса Матвєєва.

Останнє засідання суду щодо справи відбулося 3 липня. Тоді суд допитав свідка захисту Констянина Кузнєцова, який як автомеханік та спеціаліст з автомобілів "Лексус" давав пояснення щодо даних, встановлених під час огляду автомобіля Зайцевої.

"Обладнання автомобіля зафіксувало останні показники, які відтворили роботу системи курсової стійкості", — розповідає Матвєєва.

"Ці показники фіксуються без прив'язки до конкретного часу, на чому наполегливо акцентувала увагу адвокат Зайцевої, проте ці показники пов'язані зі змінами руху автомобіля. Беручи до уваги, що після ДТП автомобіль власним ходом переміщатися не міг, то останні показники можемо вважати показниками на момент ДТП. Свідок пояснив, що серед цих показників не зафіксовані дані щодо гальмування водієм. Зафіксована швидкість 102 км/г", — повідомила вона.

 

 

Водночас, як зазначила у коментарі ТСН.ua адвокатка Зайцевої Юлія Козир, раніше експериментальним шляхом було встановлено, що Зайцева рухалася зі швидкістю 73 км/г і 92 км/г на перехресті. Сама водійка стверджувала, що рухалася зі швидкістю 78 км/г. Свідок Ковальова повідомляла про швидкість 68 км/г. А обвинувачений Дронов заявляв про ймовірні 100-120 км/г. За словами захисниці, суд має рівнозначно врахувати усі ці свідчення.

Своєю чергою, адвокатка Матвєєва також зазначила, що висновки токсикологічних експертиз та показань лікаря-лаборанта підтвердили, що обвинувачена Зайцева перед аварією вживала наркотичні засоби, а саме Пенталгін.

"У сукупності з вже долученими до матеріалів справи актами обстеження, результатами токсикологічних досліджень, висновками токсикологічних експертиз та показаннями лікаря-лаборанта ці висновки повністю підтверджують наявність обтяжуючих обставин", — розповіла захисниця.

На наступне судове засідання суд планує допитати лікаря-нарколога, яка проводила обстеження Зайцевої, та експертів, що проводили експертизи на етапі досудового розслідування.

Чи змінилася позиція обвинувачених

Згідно з останніми свідченнями, водійка Lexus Олена Зайцева визнає свою вину та цивільні позови.

"Проте яким чином та коли буде відшкодовувати заподіяну шкоду пояснити не може, пояснюючи, що особисто вона грошових коштів для цього не має", — розповіла адвокатка потерпілих Матвєєва.

Своєю чергою, водій Volkswagen Геннадій Дронов не визнає себе винним та від пояснень поки відмовляється.

"З усіх питань він повністю підтримує своїх захисників, щодо відшкодування заподіяної шкоди потерпілим також жодних пояснень не надає", — зазначила захисниця.

 

 

Також вона повідомила, що позиція її підзахисних залишилася незмінною.

"Ми вважаємо, що справедливим буде вирок, який передбачає найбільший в цьому випадку строк покарання - 10 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років та зобов'язання повністю відшкодувати заподіяну шкоду в заявлених потерпілими розмірі", — наголосила Матвєєва.

Останні відомості про Зайцеву і Дронова

У перерві останнього судового засідання 3 липня адвокатка Зайцевої Юлія Козир дала пояснення, що її підзахисна проходить обстеження у зв'язку з головними болями (ніби як наслідки аварії 2007 року). У травні Козир зверталася до суду з клопотанням про дозвіл на вивезення Зайцевої на обстеження.

Нещодавно Зайцеву помітили біля харківського медзакладу, де вона проходила огляд. Підозрювану побачили без наручників, які, як пояснила адвокатка, одягаються на розсуд конвоїра. Водночас вона зазначила, що не знає, що за жінки перебувають поряд із Зайцевою на фото.

"Стан моєї підзахисної погіршується. У СІЗО, де вона перебуває, немає відповідного обладнання і медикаментів. Її постійно турбують головні болі", — розповіла Козир.

Своєю чергою, обвинувачений Дронов, за словами адвокатки Матвєєвої, досі "продовжує мовчати", надаючи простір для пояснень своєму захисту.

 

 

Так, на останньому судовому засіданні адвокат Дронова нагадав, що в суді мають розглянути ще три експертизи. Він вважає, що потрібно вислухати наукових експертів дослідницького інституту, а також провести слідчі дії і викликати лікаря Олену Федірко, яка брала аналізи у Зайцевої. 3 липня ця вимога була схвалена, і, таким чином, 17 липня експерти та лікар свідчитимуть у суді.

Своєю чергою, адвокат обвинуваченого Сергій Перепелиця у коментарі ТСН.ua зазначив, що останній висновок спеціаліста-автомеханіка про швидкість, з якою їхала Зайцева, може суттєво вплинути на перебіг справи.

"Ця цифра раніше не використовувалась експертами, тому всі попередні висновки щодо технічної можливості уникнути ДТП мають бути переглянуті", — зазначив адвокат Дронова.

Він також розповів, що його підзахисний має певні проблеми зі здоров’ям та періодично звертається до лікарів зі скаргами на тиск та травми шиї, отримані під час ДТП.

 

 

Відповідаючи на запитання, чи може судовий процес у справі бути затягнутий, Перепелиця відповів, що поки засідання відбуваються щотижня і, на його думку, справа просувається без затримки.

"Я не бачу затягування, адже нам важливо встановити істину, а не пришвидшувати процес. У цій справі важлива кожна деталь, яка стосується черговості порушень та ступені вини, тому робити припущення навіть про приблизну дату закінчення процесу наразі важко", — резюмував він.

Такої ж позиції дотримується і захист Зайцевої. Зокрема, адвокатка Козир зазначала, що, на її думку, темпи розгляду такої резонансної справи навіть пришвидшені.

 

ДТП у Харкові: Зайцева озвучила свою версію аварії

ДТП у Харкові: Зайцева озвучила свою версію аварії

 

Нагадаємо, кривава аварія сталася ввечері 18 жовтня 2017-го в Харкові. Тоді автомобіль Lexus, за кермом якого була студентка Олена Зайцева, врізався у Volkswagen, в результаті чого загинуло шестеро людей: п'ятеро загинули на місці, а шоста жертва аварії померла після тижневої коми

Зайцевій спочатку було призначено два місяці ув'язнення без права на внесення застави. Її родина оприлюднила звернення до сімей усіх постраждалих та загиблих, у якому попросила пробачення за доньку та запропонувала усім причетним матеріальну допомогу. Також суд взяв під варту другого учасника ДТП Геннадія Дронова. Слідчі заявили, що водій Volkswagen поїхав на жовтий колір світлофора, що могло стати однією з причин зіткнення. 

Катерина Лелюх

Повʼязані теми:

Наступна публікація