"Справа рюкзаків". Прокурор, який закрив справу проти сина Авакова, полетів у відпустку за кордон

"Справа рюкзаків". Прокурор, який закрив справу проти сина Авакова, полетів у відпустку за кордон

Фото: УНІАН

У НАБУ нарікають, що САП досі не надала документів та пояснень щодо закриття справи.

Сьогодні, 13 липня, Національне антикорупційне бюро направило до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури скаргу на постанову про закриття кримінального провадження в частині підозри екс-заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря та сина міністра Арсена Авакова Олександра. Детективи НАБУ звинувачували їх у причетності до розкрадання 14,5 млн грн під час закупівлі рюкзаків для потреб Національної гвардії.

Відповіді від керівника САП Назара Холодницького НАБУ сьогодні не дочекалося. Він повинен розглянути цю скаргу та ухвалити рішення впродовж трьох днів від моменту її одержання.

"НАБУ не розуміє цього рішення і наразі САП не надала жодного документу, який би допоміг це рішення зрозуміти. Слідство вважає, що в ході досудового розслідування здобуто достатньо доказів, які свідчать про причетність екс-посадовця МВС та близького родича очільника цього міністерства до розкрадання 14,5 млн грн. Це підтверджується показами свідків, результатами виїмок документів, висновками експертиз, оглядів", - зазначили в НАБУ.

У відомстві зазначили, що відео, яке є одним із основних доказів, є справжнім, без монтажу. Це підтвердили експертизи.

"Те, що зафіксована на відео зустріч, відбулась у МВС, підтверджують й інші докази, серед яких — аналіз результатів телефонних з’єднань та мобільного трафіку щодо місця перебування підозрюваних. З метою встановлення автентичності записів, детективи НАБУ провели додаткові дослідження, в тому числі із залученням міжнародних фахівців, які підтвердили відсутність монтажу", - зазначили в НАБУ.

У рамках розслідування "справи рюкзаків" детективи НАБУ здійснили 33 обшуки, 170 допитів свідків, 46 економічних, товарознавчих та інших експертиз, 80 виїмок документів.

"Рюкзаки Авакова": САП закрило справу проти Олександра Авакова і Сергія Чеботаря

"Рюкзаки Авакова": САП закрило справу проти Олександра Авакова і Сергія Чеботаря

"Експертиза встановила, що поставлені рюкзаки не відповідали більшості встановлених самим же МВС вимогам, а їхня фактична ціна була у 2,5 раза менше заявленої. Їхнім постачальником виявилося фіктивне підприємство, а всі документи стосовно поставок — підробленими. В ході слідства зафіксовані факти порушення вимог прийому-передачі товару, що не могло відбуватися без покровительства схеми на найвищому рівні. Вся ця інформація добре відома прокурорам САП, адже зібрана на виконання їхніх вказівок та під їхнім контролем", - наголосили в НАБУ.

В антикорупційному бюро нагадали, що "в квітні 2018 року саме прокурори САП визнали, що фактів, які містяться у 76 томах "справи рюкзаків", достатньо для того, щоб йти з ними до суду й доводити винуватість усіх трьох підозрюваних. Саме прокурори САП дали детективам НАБУ доручення відкрити матеріали кримінального провадження для ознайомлення стороні захисту та готувати обвинувальний акт".

Через два місяці після того, 10 липня, прокурор САП Василь Кричун, не повідомивши НАБУ, відновив слідство у справі.

"Того ж дня виніс постанову про закриття кримінального провадження стосовно двох ключових підозрюваних, переклавши усю провину на приватного підприємця, який за документами постачав ці рюкзаки. Згодом детективи НАБУ дізнались, що цьому рішенню передувало проведення допиту прокурором всіх трьох на той момент підозрюваних осіб. Яку саме інформацію сповістили ці особи прокурору в ході допиту, після чого той радикально змінив погляд на долю кримінального провадження, наразі невідомо: протоколи допиту детективам не надані, а текст постанови про закриття не містить деталей. Розпитати самого Василя Кричуна про підстави його рішення не є можливим, оскільки на наступний день після підписання згаданої постанови, він вирушив у закордонну відпустку", - зазначили в НАБУ.

У відомстві наголосили, що такі дії САП підривають довіру до антикорупційних органів:

"Національне бюро вважає, що такий непрозорий формат дій із боку органу, що здійснює процесуальний нагляд у справах стосовно топ-корупціонерів, підриває довіру суспільства до антикорупційних органів, а також ставить під удар усіх людей — свідків, експертів, викривачів — які співпрацювали із слідством в рамках розслідування цієї справи".

Фото: НАБУ

Фото: НАБУ

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація