Справа Шеремета: Поліція оприлюднила нові докази та результати експертизи стосовно Дугарь

Справа Шеремета: Поліція оприлюднила нові докази та результати експертизи стосовно Дугарь

Фото: УНІАН

Правоохоронці заявляють, що сторона захисту підозрюваних маніпулює даними слідства.

Національна поліція України оприлюднила результати комплексної судової психологічної та портретної експертизи Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України, проведеної над зйомками з камер спостереження. Результати експертизи показують, що на відео дійсно зображена Яна Дугарь, йдеться на сайті Нацполіції.

"Під час проведення експертизи використовувався, зокрема, метод візуального зіставлення ознак зовнішності, в ході якого встановлено збіг наступних загальних та окремих ознак: форма та ступінь нахилу лоба, форма перенісся, форма верхньої губи, форма контуру вільного краю правої (видимої) частини червоної кайми верхньої губ, форма підборіддя, довжина носа", - пояснюється на сайті. Зазначено, що висновки експертизи від 21 листопада 2019 року.

Фото: Національна поліція України
Фото: Національна поліція України

Таким чином поліція заперечує заяви захисників підозрюваних, що начебто на відео зовсім інша жінка. Крім того правоохоронці звинуватили захисників і саму Дугарь у неправдивих свідченнях і маніпуляціях. Зокрема зазначається, що сторона підозрюваної викривила інформацію про дати знімання відео, про те, що нібито Яна не могла у зазначені дати перебувати у Києві, оскільки не мала відпустки. А крім того виявили у Дугарь в соцмережі фото, зроблене у Києві у 2012 році, хоча сама вона заявляла, що до 2017 року у столиці не бувала.

"Сторона захисту і сама підозрювана неодноразово вказували, що Яна Дугарь не могла здійснювати розвідку в Києві 15 та 18 липня 2016 року, бо в цей час у відпустці вона не була, а відтак ніяк не  могла покинути місце проходження служби. Однак лише за період чотирьох місяців документування у 2019 році встановлено 22 доби самовільного залишення місця проходження служби. При цьому за цей час Яна Дугарь виїжджала до Києва, Львова, Кіровоградської та Миколаївської областей", - йдеться у заяві правоохоронців.

Також поліція вбачає маніпуляції щодо проходження Дугарь поліграфу, оскільки слідчі не мають інформації щодо того, хто призначив і провів процедуру, а крім того не було поставлено запитань, які безпосередньо цікавлять слідство.

Фото: Національна поліція України

"Дивно виглядає ситуація:  підозрювана відмовляється співпрацювати з офіційним слідством, а відтак затягує процес розслідування. Але у той же час погоджується на проведення сумнівних досліджень, ініційованих стороною захисту, результати яких не є доказами у кримінальному провадженні", - резюмують правоохоронці.

Нагадаємо, 12 грудня Нацполіція повідомила, що затримала фігурантів вбивства журналіста Шеремета. Підозрюваних шукали понад 2,5 року. Правоохоронці підозрюють у вбивстві військового та волонтера Андрія Антоненка (відомого також як рок-музикант Riffmaster) та хірургиню дитячої лікарні Юлію Кузьменко.

За версією слідства, саме вони закладали вибухівку під авто, яким користувався журналіст. Антоненку обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 8 лютого. Кузьменко також призначили тримання під вартою терміном 60 днів - до 8 лютого. Третя підозрювана у справі - військова Яна Дугарь. Слідчі вважають, що вона проводила розвідку перед скоєнням злочину і фотографувала камери спостереження. Суд призначив їй обмежувальний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Водночас громадські активісти, спільнота ветеранів АТО, волонтерів та, зокрема, Міністерство у справах ветеранів заявляють про непричетність усіх трьох до цього злочину. Зокрема, вони публікують низку доказів, які суперечать версії слідства.

Павло Шеремет був убитий в центрі Києва 20 липня 2016 року. Журналіста поховали в Мінську. За даними слідчих, зловмисники закріпили вибухівку на дні авто, за кермом якого був Шеремет. Також було повідомлено про те, що для вбивства відомого білоруського журналіста зловмисники використовували елементи протипіхотної міни МОН-50.

Повʼязані теми:

Наступна публікація