Стали відомі імена півфіналістів "Нобелівської премії" для вчителів

Стали відомі імена півфіналістів "Нобелівської премії" для вчителів

Фото: DepositPhotos

Переможця назвуть 7 жовтня.

За дві доби 60 волонтерів національної премії Global Teacher Prize Ukraine з Києва, Харкова і Одеси опрацювали понад 600 анкет учителів з усіх областей України. В результаті відбору 20 педагогів-новаторів продовжать боротьбу за престижну вчительську премію, фінал якої відбудеться в Одесі. Переможця назвуть 7 жовтня.

Міжнародну преміюGlobal Teacher Prize у 2014 році заснував арабський мільярдер Санні Варкі. Її мета – віднайти найкращих учителів-новаторів з усього світу та відзначити переможця нагородою в 1 000 000 доларів. Навесні 2017 року громадська спілка "Освіторія" привезла премію в Україну і розпочала національний конкурс Global Teacher Prize Ukraine. Переможець українського конкурсу отримає 100 000 гривень, всебічну підтримку в заповненні заявки на світовий етап конкурсу та разом із п'ятіркою фіналістів поїде на Global Education and Skills Forum 2018 у Дубай, де й назвуть ім'я кращого вчителя у світі. ТОП-5 номінантів також отримають рік безкоштовного підвищення кваліфікації від "Освіторії".

Організатори премії отримали 632 заявки та 2500 номінацій. За результатами обробки анкет, найбільшу активність проявила Київська область (18%), а найменшу – Луганська (менше 1%); 92% вчителів працюють у державних школах; чоловіків серед учителів-номінантів лише 16%; більшість учасників є мешканцями міст (83%).

"Вся команда не спала дві доби поспіль, щоб обробити заявки, — говорить Зоя Литвин, голова громадської спілки "Освіторія", організатор та голова журі премії Global Teacher Prize Ukraine. — Їхня кількість значно перевищила наші очікування, крім того, 80% анкет надійшло протягом останніх 48 годин! Обрати двадцятку кращих нам допомогли партнери з Харківського університету Каразіна, EdCamp та Impact HUB Odessa. Усі вчителі з двадцятки дивовижні: є педагог, яка працює з дітьми, що мають порушення зору, 71-річний учитель фізики, який заснував школу-лабораторію для юних науковців, та вчитель, який навчає історії через авторські комікси і веб-квести. Ми пишаємося, що знайшли цих учителів-новаторів, які вже змінюють життя дітей. Тепер про них дізнається вся Україна, і, — я в це вірю! — світ".

­­­­Мета наступного етапу — із 20 кращих обрати 5 фіналістів, серед яких і визначать переможця. Для цього "Освіторія" за підтримки Impact Hub Odessa організовує виїзний центр оцінювання в Одесі. Журі протягом трьох днів, із 16 по 18 вересня, познайомиться з учителями у неформальній атмосфері, створить умови для командної роботи та поспостерігає за учасниками "в дії".

До складу журі Global Teacher Prize Ukraine увійшли телеведуча "1+1" Наталія Мосейчук, голова ГС "Освіторія" Зоя Литвин, заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей, ініціатор освітнього руху "EdCamp" Олександр Елькін, викладач балету з Кенії Майкл Вамая, який увійшов до десятки найкращих викладачів світу у Global Teacher Prize 2017, а також 17–річний винахідник Павло Роналдо, якого вчитель надихнув на створення робота-поводиря: "Я дуже вдячний своєму вчителю фізики та астрономії, який також є моїм науковим керівником, за знання, за натхнення, за можливість робити нові дослідження та вигравати олімпіади, конкурси національного та міжнародного рівня. На уроках він поєднує теорію і наукові експерименти, може завжди дати потрібну пораду і дотепно пожартувати. Тому я буду оцінювати не тільки професійні, а й людські якості вчителів".

Повʼязані теми:

Наступна публікація