Стало відомо, де може відбутися Об'єднавчий собор щодо створення єдиної Української церкви

Стало відомо, де може відбутися Об'єднавчий собор щодо створення єдиної Української церкви

В УПЦ КП вважають, що Собор Святої Софії - логічне місце для створення єдиної Української церкви. / Фото: weloveua.com

У заході мають взяти участь і деякі ієрархи УПЦ МП.

Об'єднавчий собор, на якому мають оголосити про створення єдиної Української православної церкви та обрати її предстоятеля, може відбутися у Соборі Святої Софії у Києві.

Про це в ефірі "5 каналу" розповів речник Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) Євстратій Зоря.

"Найбільш логічним місцем, де може відбутися Об'єднавчий собор, є Собор Святої Софії в Києві як головна історична митрополича предстоятельська кафедра для Київської Церкви", - сказав він.

Коли відбудеться собор, наразі невідомо, але в УПЦ КП пообіцяли робити усе, щоб це сталося якнайшвидше і щоб рішення про створення єдиної помісної церкви було ухвалено до наступного засідання Синоду Константинопольського патріархату, який відбудеться у другій половині листопада.

Євстратій Зоря зазначив, що запрошення на Об'єднавчий собор уже з'явилося. У ньому мають взяти участь і ієрархи УПЦ Московського патріархату, які підписали зверення до Вселенського патріарха Варфоломія щодо надання автокефалії Українській церкві. Водночас точна кількість ієрархів стане відома лише на самому соборі, оскільки рішення про участь у заході добровільне.

Нагадаємо, 11 жовтня Синод Константинопольського патріархату вирішив продовжити процедуру надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві. Також було ухвалено рішення про визнання Константинополем узурпації влади над Київською митрополією Москвою незаконним актом. Також синод вирішив зняти всі заборонні санкції РПЦ стосовно предстоятеля УПЦ КП Філарета та предстоятеля УАПЦ Макарія. Разом із тим Патріархія наголосила на неприпустимості майнових конфліктів і насильства у процесі творення помісної церкви в Україні.

7 вересня Вселенський патріархат призначив своїх екзархів, які представляли Константинополь у Києві. РПЦ назвала це "безпрецедентним і грубим вторгненням на свою територію" та заговорила про розкол. Окрім цього, священний синод РПЦ вирішив припинити участь церкви у роботі структур під головуванням Константинопольського патріархату. 

Собор православних церков має відбутися найближчим часом – Філарет

Собор православних церков має відбутися найближчим часом – Філарет

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація