Стало відомо, скільки українців живуть у сучасному рабстві

Стало відомо, скільки українців живуть у сучасному рабстві

​​​​​​​Росія, Туреччина і Україна мають найвищий у Європі та Азії показник жертв.

В Україні 286 тисяч осіб живуть у сучасному рабстві.

Про це йдеться у антирейтингу сучасного рабства Global Slavery Index, який уклала австралійська правозахисна організація Walk Free Foundation.

Згідно з рейтингом, частка тих, хто живе в умовах сучасного рабства, в Україні становить 6,4 на 1 тисячу осіб.

Фото: Global Slavery Index

Серед країн Європи та Центральної Азії Україна розташувалася на 7 місці, Туркменістан - на першому (показник 11,2 на 1000 осіб), Росія – на 11-му (5,5/1000). Наприкінці рейтингу опинилися Фінляндія, Данія, Швеція та Люксембург з показниками 1,7 - 1,5 відповідно. 

Фото: Global Slavery Index

Рейтинг містить інформацію про кількість людей у сучасному рабстві у різних країнах, аналіз дій урядів та форми рабства -наприклад, примусова праця та сексуальна експлуатація, примус до шлюбу, борги тощо.

"У країнах Європи та Центральної Азії близько 3,6 млн осіб - чоловіків, жінок і дітей - живуть у сучасному рабстві. Найпоширеніше рабство - примусова праця (3,6 на 1000 осіб), примусовий шлюб - 0,4 на 1000; 36% жертв примусової праці перебували у борговій кабалі; 14% - випадки примусової сексуальної експлуатації", - йдеться у документі. 

Правоохоронці затримали жінку, яка продала у трудове рабство хворого сина

Правоохоронці затримали жінку, яка продала у трудове рабство хворого сина

Туркменістан, Білорусь і Македонія визнано країнами з найвищим розповсюдженням сучасного рабства, а Росія, Туреччина і Україна мають найвищий абсолютний показник у 39% жертв у Європі та Азії 

У 2018 році стало країни з високим ВВП мали вищі показники поширеності сучасного рабства, ніж вважалося раніше. Йдеться, зокрема, про США, Австралію, Велику Британію, Францію, Німеччину, Нідерланди тощо.

«Навіть у країнах з сильним законодавством існують суттєві прогалини у захисті таких соціальних груп, як мігранти, безхатченки, неофіційно працевлаштовані та деякі меншини. Ці прогалини, які активно використовуються злочинцями, вимагають термінової уваги з боку урядів", - йдеться у доповіді.

Фото: Global Slavery Index

Наприклад, у 2016 році у світі налічувалося 40,3 млн осіб, що жили в умовах сучасного рабства,  близько 70 % з них - жінки і дівчатка.

На кордоні затримали німця, який намагався вивезти українок у секс-рабство

На кордоні затримали німця, який намагався вивезти українок у секс-рабство

Нагадаємо, для боротьби з насильством щодо жінок в Україні створили спеціальну поліцейську групу – "Поліну". До них тепер можна звернутись за притулком, психологічною та юридичною консультацією. А новий закон про запобігання та протидію домашньому насильству тепер визнає насильство криміналом.

Повʼязані теми:

Наступна публікація