Старі ливньовки та відсутність покарань: хто винен у перманентних повенях після злив в українських містах

Старі ливньовки та відсутність покарань: хто винен у перманентних повенях після злив в українських містах

Фото: Reuters

Фахівці розклали по поличках ситуацію, яка склалася в Києві.

Чи не щодня українські міста після зливи перетворюються на аналог водоплавної Венеції, причому найчастіше одні і ті самі. Що з цим можна зробити, розбиралися в сюжеті ТСН.19:30.

Червневі зливи паралізували не лише десятки сіл та містечок – у полоні води опинилися  й кілька обласних центрів. Завідувач кафедри міського будівництва Микола Дьомін переконаний, що якою б не була злива, "повеней" через неї у містах не повинно бути. "Вода з’явилася з двох сторін: з одному боку, вода в річці піднялася, з іншого – ливньова каналізація не справляється, вона забита", - пояснив він. І додав, що стічні шляхи працюють "на повну" лише тоді, коли їх вчасно чистять.

Кожна злива - як потоп. Які висновки зроблять чиновники і самі підтоплені із періоду літніх дощів

Кожна злива - як потоп. Які висновки зроблять чиновники і самі підтоплені із періоду літніх дощів

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Роман Ткачук називає структуру, до котрої слід адресувати питання про ливньовки. "Балансоутримувачем є комунальне підприємство "Київавтодор", - каже він. Саме автодорівці мають чистити більшість дощових стоків столиці, втім попри щорічні потопи, тих, хто не догледів, не карали. "На моїй пам’яті ще не було випадків", - зізнається Ткачук.

В автодорі не на камеру твердять, що свої обов'язки виконують сумлінно, а колапси трапляються тому, що система стара. Зробити збирачі води наново планують не лише у Києві – чернівецькі чиновники твердять, що повені у столиці Буковини стаються, бо колектори не розраховані на такі об'єми води. "Якщо взяти раковину на кухні, відкрити краник – вода тече нормально. А як відро води вилити, то воно не справляється. Отакий ефект і у нас", - пояснив заступник директора департамента ЖКГ Чернівців Олег Пилипяк.

Те, що ремонтувати систему в столиці дійсно почали, журналісти побачили на власні очі:  разом із асфальтом на одній з вулиць ремонтники переклали і дощові стоки. Майстри кажуть, що в ідеальному варіанті вода має потрапляти в ці приймачі, а далі у глибокий колектор і вже з нього у Дніпро. У випадку, якщо потопи виникнуть знову, фахівці радять не панікувати, мешканцям сіл позабирати речі з льохів нагору, відв’язати худобу, відімкнути світло та газ. А далі, як у селі, так і в місті – треба видертися  якнайвище і чекати допомоги.

Кореспондент ТСН Антон Страшко

Повʼязані теми:

Наступна публікація