Степанов повідомив, скільки бюджетних коштів потрібно на фінансування медицини, щоб "вивести її з коми"

Степанов повідомив, скільки бюджетних коштів потрібно на фінансування медицини, щоб "вивести її з коми"

Фото: УНІАН

Він закликав депутатів Верховної Ради ухвалити "адекватний бюджет" на медичну галузь.

Для того, щоб українська медицина почала "виходити з коми" на її фінансування потрібно виділити щонайменше 5% ВВП.

Про це 24 листопада під час брифінгу заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Так, за словами очільника МОЗ, усі 29 років в Україні охорона здоров'я фінансувалась на рівні 3-3,5% ВВП. "Це не просто цифри, це хронічне недофінансування. Умовно кажучи, операцію вартістю 10 тис. грн ми завжди її фінансували на рівні 5 тис. грн, в кращому випадку, і заплющували очі та говорили - якось воно станеться… Ми бачимо результати цього, починаючи від оснащення наших лікарнях і закінчуючи нашими фахівцями. Кожного року збільшується кількість лікарів, медичних сестер, які просто виїжджають за кордон", - зауважив міністр.

Степанов також зазначив, що для розвитку медицини та виходу її з кризи необхідно закладати у бюджет на неї мінімум 5% ВВП. "МОЗ наполягає на ухваленні реального бюджету - це той мінімум, якого потребує наша медицина, щоб вона почала розвиватись, щоб почала виходити з тієї кризи, з тієї коми, в якій вона знаходилась всі 29 років. ЇЇ треба реанімувати, це саме той термін - наша медицина потребує реанімації. Ми заклали і говоримо про 5% ВВП - це той необхідний мінімум, який повинен бути", - наголосив очільник МОЗ та додав, що потрібно збільшувати і заробітні плати медпрацівникам.

Нагадаємо, раніше в ефірі ток-шоу "Право на владу" Степанов розкритикував медичну реформу Уляни Супрун та назвав її "експериментом".

Максим Степанов вважає, що медична реформа Супрун – неефективна

Максим Степанов вважає, що медична реформа Супрун – неефективна

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація