Степанов розповів, коли почалися перемовини щодо постачання вакцини від коронавірусу до України

Степанов розповів, коли почалися перемовини щодо постачання вакцини від коронавірусу до України

Фото: УНІАН

Степанов запевнив, що не лише чекають на отримання вакцин за програмою COVAX, а й готові закупити їх безпосередньо у виробників.

Вирішення питання поставок до України вакцини від коронавірусу почалося на всіх рівнях влади ще від травня 2020 року і триває досі.

Про це розповів міністр МОЗ Максим Степанов в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Уже у травні (2020 року - ред) ми розпочали комунікацію з провідними світовими компаніями-виробниками вакцин від коронавірусної хвороби. Питання доступу до вакцин важливе, воно - на контролі керівництва країн у всьому світі. Володимир Зеленський у постійному зв'язку з президентами країн-виробників вакцин. Крім того, в процесі переговорів бере участь і прем'єр-міністр, і МЗС. Зі свого боку я веду постійну комунікацію з колегами-міністрами охорони здоров'я країн-виробників вакцин", - сказав він.

Степанов запевнив, що не лише чекають на отримання вакцин за програмою COVAX, а й готові закупити їх безпосередньо у виробників. За його словами, у першому півріччі 2021 року Україна отримає 8 млн доз вакцин через механізм COVAX. Серед них, зокрема, вакцини AstraZeneca, Novavax, Pfizer і Moderna. 

Він запевнив, що додатково ведуться перемовини про купівлю вакцин, але з усіма компаніями підписані договори про нерозголошення та конфіденційність, тому називати їх на цьому етапі заборонено. "Паралельно ще з кінця весни ми ведемо переговори з компаніями-виробниками вакцин. Це, зокрема, Sinovac, з якою вже підписано договір. Перші контакти з ними у нас були в травні, а активні переговори розпочалися у вересні (минулого року - ред.). Діалог із іншими виробниками триває", - запевнив Степанов.

Він додав, що основне питання, яке стояло з самого початку переговорів - це терміни перших постачань вакцин. "Спочатку компанії пропонували нам постачання наприкінці 2021 - початку 2022 рр. Однак такі віддалені терміни мене категорично не влаштовували. Тому вдалося домовитися, щоб постачання розпочалися значно раніше", - сказав він.

Повʼязані теми:

Наступна публікація