Стіл на Святвечір: скільки коштує традиційна кутя та які страви мають бути на Різдво

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Кутя - це давня українська ритуальна страва.

Головну різдвяну страву – кутю - сьогодні готують по всій країні. Не лише в домівках, а й у ресторанах.

Скільки коштує приготувати традиційну страву вдома та чому саме кутя в цей вечір має обов’язково стояти на столі, про це йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Христина з трьома доньками господарює на кухні. Готувати кутю починають за день до Святвечора. Довго замочують зерно, а вночі дають страві настоятися.

"Сама пшениця запарюється, замочується холодною водою за годин 10-15 до того, як ставиться варитися і вариться вона близько 2 годин", - розповідає киянка Христина Косаренко.

Родина Косаренків дотримується класичного рецепту. Додають лише мак, горіхи та родзинки. Перед тим, як сховати кутю в холодильник страву пробують діти.

Якщо часу на підготовку взагалі немає – допоможуть набори. Усі інгредієнти в одній коробці. У магазинах вони від п'ятдесяти гривень. Є кутя вже зібрана та зварена для геть ледачих. Від 10 гривень за 100 грамів.

Панотці розповідають, що кутя - це давня українська ритуальна страва. На Василя зазвичай готують щедру кутю, на Водохреще - пісну - голодну, на Різдво - багату кутю. Із неї й починають святвечір.

"Коли вся родина збирається, готується 12 різдвяних страв, і одна із цих страв, головна страва - це власне кутя. І от чому кутя, одне із тлумачень, тому що її завжди ставили у хаті біля покуття, там де ікони стоять в кутку. Сама назва", - розповідає священик, отець Олександр.

Кухар столичного ресторану називає головний інгредієнт у різдвяній страві. У закладі, де він працює, гостей нею частуватимуть безкоштовно. А стіл із 12 страв тут обійдеться в тисячу гривень.

"Також у нас на столі є вінегрет, пампушки з горохом, капуста тушкована з чорносливом та білими грибами, оселедець, карась. Борщ обов’язково повинен бути!" - підкреслює шеф-кухар ресторану Михайло Пугач.

Валерія Ковалінська

ВідеоКутя на Святвечір: скільки коштує приготувати традиційну страву вдома

В Україні очікується мороз на Різдво, та тим тепліше буде вдома на Святвечір за родинним столом та традиційною кутею. Головну різдвяну страву сьогодні готують по всій країні. Не лише в домівках, а й у ресторанах. Скільки коштує приготувати традиційну страву вдома та чому саме кутя в цей вечір має обов’язково стояти на столі – дивіться у сюжеті.

Кутя на Святвечір: скільки коштує приготувати традиційну страву вдома

Залиште свій коментар

Вибір редакції