Столичний шеф-кухар приготував обід у шкільній їдальні за бюджетні гроші

Метою було показати, що навіть за існуючі суми дітей можна годувати і смачно, і корисно.

Шеф-кухар столичного ресторану приготував обід у звичайній шкільний їдальні Миргорода на Полтавщині. Завданням майстра було вкластися в бюджет і використати продукти, котрі були б корисними для дітей, але не суперечили б державним нормам, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Експеримент на харчоблоці розпочався з лабораторного дослідження складу звичайного обіду в школі. Лабораторія дослідила гороховий суп, кашу з котлетою, огірок, хліб і солодкий чай. У результаті були отримані такі цифри: школярський обід – це лише 10% від добової потреби у жирах, 20% від норми білків, майже повна відсутність вітамінів А та С, жалюгідних 5% від добової норми вітаміну Е. "Вітамін А – це зір дитини. Вітамін С – імунна система. Вітамін Е – розумовий розвиток. Якщо вони відсутні в їжі – це нежива їжа, вона не приносить користі", - пояснила дитячий гастроентеролог Наталія Чернега.

ВідеоНедоїдальня: чи готові батьки платити більше, аби шкільний обід був смачний як у ресторані

Знайти альтернативу традиційному раціону спробував київський ресторанний кухар. Для цього він використав рис, рибу, капусту, картоплю, кукурудзу, свіжоморожені овочі, лимони, зелень тощо. Фокус-групі зі школярів різного віку, викладачів і батьків запропонували обід із овочевого супу, рису з рибою, повноцінного салату і чаю з лимоном. Дітям такий раціон дуже сподобався, дорослим також. На запитання, скільки вони готові були б заплатити за такий обід, відповіді коливалися в межах 20-50 гривень. Насправді ж вартість склала 11,30 гривень – це менше очікувань, але більше поточного бюджету миргородської школи в 9,40 гривень на дитину.

Про те, чи реально харчуватися в школі, мов у ресторані, щодня – журналісти розповідатимуть і надалі у випусках ТСН о 19:30 в спеціальному циклі "Недоїдальня".

Кореспондент ТСН Мирослав Ганущак

Залиште свій коментар

Наступна публікація