"Стоп фальсифікат": Виробник масла пропонує хабар за нерозголошення складу продукту

"Стоп фальсифікат": Виробник масла пропонує хабар за нерозголошення складу продукту

"Стоп фальсифікат": Виробник масла пропонує хабар за нерозголошення складу продукту

Фото: Fotolia

Одразу три лабораторії на замовлення ТСН.Тижня перевірять якість масла у різних регіонах України.

Наймасштабніша спецоперація «СТОП Фальсифікат» в Україні із викриття фальсифікаторів вершкового масла провела ТСН.Тиждень разом з державою і громадськими організаціями. 4 експерти, 4 області – Суми, Черкаси, Прикарпаття і Миколаївщина і сотні пачок масла для експертизи: чи є у маслі хоч крапля молока? Та головне виробники знали конкретні місяць і дату, коли журналісти вийдуть на масовий відбір, не знали лиш куди...

Що їх будуть перевіряти місяць тому на пресконференції оголосили чиновники, міжнародні організації та громадські активісти. Тож, мали цілих 32 дні на підготовку. Та вже після контрольної закупки дехто з виробників так злякався результатів експертизи, що намагався підкупити журналістів. Тож, аби дослідження було чесним, були закодовані усі зразки масла…  Який виробник під яким кодом, не знає навіть лабораторія.

 

Опубліковано ТСН Тиждень Понеділок, 16 грудня 2019 р.

Нова Одеса – зовсім маленьке на 12 тисяч населення містечко на Миколаївщині. Наш експерт Ольга Котехова – активістка організації «Громадський контроль Захисту прав споживачів». Разом журналісткою Лілією Родіною запитала у людей, куди піти на відбір масла і відправились в рекомендований маркет. Там масло однакової жирності, однакової партії, однакової дати беруть по 3 пачки кожного.

 

Опубліковано Громадський контроль захисту прав споживачів. Понеділок, 16 грудня 2019 р.

У Калуші на Прикарпатті аби все було прозоро, кожне опитування, контрольну закупку, пакування, кодування вели онлайн на сторінці ТСН.Тиждень у Фейсбук. Журналісти на закупи пішли з відомим львівським кухарем Іваном Янчишиним та Наталією Якименко - членом громадської Ради при Держпроспоживслужбі. Одразу натрапили на прострочене масло, на яке скаржились люди. Воно пофасоване місцевим виробником, чекає, доки його куплять, місяцями.

Стартуємо програма Стоп Фальсифікат в Івано-Франківській області ...

Опубліковано Громадський контроль захисту прав споживачів. Понеділок, 16 грудня 2019 р.

Влада Миронова – голова громадської організації «Захисту прав споживачів» вела пряму трансляцію із закупів Сум. У магазині місцевої мережі дивується асортименту, та ще більше цінам. І тут одне з двох: або виробники пишуть у складі неправду, або працюють собі у збиток, каже Влада. Бо на одну пачку масла потрібно десь 4 літри молока. Навіть якщо купувати його оптом за найнижчою ціною, десь по 7 гривень за літр, буде щонайменше 28 гривень і це без затрат на оплату праці, електроенергії та оренду холодильника в магазині. Дешевого, фейкового масла точно б поменшало, якби штрафи за це були європейські. «Якщо виробник маленький 1 раз дозволить собі якісь кроки, то це йому буде загрожувати банкрутством як мінімум», - каже експерт.

«Якщо ви зайдете в магазини в ЄС, то ви побачите виробників не більше 2-3, не видів, а виробників масла вершкового. Асортименту такого не буде, бо в них є стандарт – лише масло екстра класу, а в нас стандарт дозволяє не тільки 82 %, а й 75, 72 %, а також бутербродне масло», - додають фахівці.  

Чи є у маслі хоч крапля молока – ТСН.Тиждень розповість результати всеукраїнської перевірки

Чи є у маслі хоч крапля молока – ТСН.Тиждень розповість результати всеукраїнської перевірки

Та що насправді кладуть виробники у ці пачки згодом нам покаже експертиза одразу двох авторитетних лабораторій.

Пачку за пачкою, із колишньою  очільницею Міністерства агрополітики Ольгою Трофімцевою, журналісти відбирають масло у суто черкаській мережі супермаркетів. Тут зовсім мало відомих марок, здебільшого регіональні. Обійшовши усього 2 місцеві магазини, а знайшли дуже багато масла екстра класу. У той час, як кількість такого, найвищого ґатунку молока, щороку в Україні зменшується. «Не вистачає молока саме екстра ґатунку. Молока у нас 10 млн тонн буде вироблено в поточному році. Це, на жаль, ще менше ніж у 2018 році, у нас є негативна тенденція щодо виробництва молока», - каже колишня виконувачка обов’язків міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева.

У Миколаєві лиш в одному магазині відібрали 17 зразків масла. У невеличких магазинчиках ще докупили – те, чого не було у попередньому.

До речі, Ольга Котехова із організацією «Контроль захисту прав споживачів» кілька років тому вже перевіряла виробників масла на добросовісність.

Українцям продають фальсифіковане вершкове масло

Українцям продають фальсифіковане вершкове масло

Результат приголомшив: щотретя пачка масла – фальсифікат з непередбачуваними наслідками для здоров'я. Суцільні трансжири та пальмова олія, які не виводяться з організму і стають однією з причин інсультів та інфарктів. Саме тому важливо, аби продати отруту в Україні було важче.  4 роки до 2018 в Україні тривав мораторій на перевірки виробників. Скільки хімії нам підсунули під виглядом масла за цей час – взагалі ніхто не знає.

У всіх областях закуплене масло пакується  у спеціальні сейф-пакети. Відклеїти його не можна, лише розірвати. Такої процедури пакування дотримувались експерти у кожній області. І аби нечесні виробники після результатів експертизи не відхрещувалися, що масло не їхнє, експерти просили людей усе це опечатати своїми підписами. Що купили масло саме тут, саме цього дня. Свідків було тепер дуже багато.

 

Опубліковано Громадський контроль захисту прав споживачів. Понеділок, 16 грудня 2019 р.

Далі масло направили до столиці в Міністерство економіки на кодування.  «Раді, що ініціатива, яку оголосили місяць тому, вдалося частково реалізувати. Це принципова позиція міністерства - побороти фальсифікат», каже заступник міністра економіки Тарас Висоцький.

Кодування зразків фіксує маленька камера нон-стоп, аби не було жодних підмін. За ним стежить і голова Держпродспоживслужби - Ольга Шевченко. 

Назбирали по регіонах аж 231 пачку масла. Брикети деяких виробників дублюються, але відібрані вони у різних областях, тож цікаво чи однаковий у них буде склад. Досліджувати будуть все, що взяли, без винятку і саме тому відбирались про три пачки, для чистоти експерименту. Дві з них роз’їдуться у лабораторії на експертизу. Третя лишиться у журналістів. Її досліджуватиме лабораторія-референт, яка у разі розбіжностей, розсудить, чиї дані точніші. 

Список із кодами, камера, яка усе записувала нон-стоп і ключі від холодильника із контрольними зразками, заховали у сейф міністерства економіки. На дослідження самих зразків піде близько 3 тижнів.

Та щонайменше вже сьогодні є ефект профілактичний. Виробники фейкового масла вже хвилюються, що їх викриють. Приміром, журналістці  із Прикарпаття Аллі Пасс після зйомок один місцевий виробник пропонував хабар, аби його масло на дослідження не потрапило. Нам вже цікаво, якого ж результату так сильно він боїться і чи багато таких, як цей.

Кореспондент Наталія Ярмола.

Повʼязані теми:

Наступна публікація