Страшніша за кір. Супрун розповіла, чому важливо вакцинуватися від дифтерії

Страшніша за кір. Супрун розповіла, чому важливо вакцинуватися від дифтерії

Фото: УНІАН

Робити щеплення потрібно кожні десять років.

За статистикою, з тисячі хворих на дифтерію помирає від 50 до 100 людей. Не хворіють 99% тих, хто має щеплення.

Про це на свой сторінці у соціальній мережі повідомила колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун. 

Саме через високу смертність дифтерія страшніша за кір. Дифтерія передається повітряно-крапельним механізмом. Джерелом інфекції є хвора людина або носій Corynebacterium diphtheriae, яка виділяє токсин. Інкубаційний період хвороби триває від трьох до десяти днів.

Є випадки, коли людина може бути носієм збудника протягом певного періоду часу, але не хворіти. Саме у цьому полягає одна із небезпек дифтерії.

Симптоми дифтерії: біль у горлі, підвищена температура, набряки слизової ротоглотки, наліт на мигдалинах сірого кольору, сиплий голос, набряк шиї та збільшення лімфатичних вузлів. У горлі хворих людей з’являються плівки, які можуть ускладнювати дихання та ковтання.

Ускладнення дифтерії: якщо дифтерійний токсин потрапляє у кров, під загрозою опиняються життєво важливі органи: серце, нирки, нервова система. Токсин порушує синтез білка клітинами, що спричиняє загибель клітин.

Щеплення від дифтерії мають отримувати і діти, і дорослі протягом усього життя, кожні 10 років. Отримавши щеплення, організм виробляє антитіла, які нейтралізують токсин, пише Супрун. 

Рівень антитіл зменшується з часом, а тому потрібна повторна вакцинація кожні десять років. Саме тому, коли в організм потрапить збудник дифтерії, він зможе протидіяти хворобі. Регулярна вакцинація потрібна для підтримання високого титру антитіл. Він забезпечує захист від дифтерії.

Дорослим вводять вакцину в плече, а дітям - у стегно. Важливо, щоб вакцина не потрапила у жировий прошарок, бо тоді імунітет може не сформуватися. 

Вакцинацію не роблять, якщо є високий ризик серйозної реакції, та при станах, коли імунна відповідь на введену вакцину не сформується. Серед них: 

  • захворювання, що супроводжується температурою, вищою за 38,5 градусів;
  • алергічна реакція на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини (на желатин, неоміцин, курячий білок тощо);
  • стани організму, коли імунітер може не сформуватися навіть після введення вакцини (хіміотерапія, вживання великих доз стероїдних гормонів, наявність СНІДу).

Після введення вакцини можливе підвищення температури, виникнення набряку, почервоніння чи біль у місці ін’єкції. Ці симптоми не несуть загрозя для здоров’я. Реакція проходиь через один-два дні та є нормальною при щепленні. Серйозні реакції на вакцини зустрічаються дуже рідко, зауважує ексміністерка. 

"Якщо ви не впевнені, коли востаннє робили щеплення проти дифтерії та правця, перевірте записи та заплануйте візит до свого лікаря. Якщо пропустили щеплення, вакцинуйтеся. Зробити щеплення усі можуть безоплатно у свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра", - повідомляє Супрун. 

Як повідомлялося раніше, у Києві діагностували випадок захворювання на дифтерію. Як повідомляє Центр громадського здоров'я, дифтерію діагностували у дев'ятирічного хлопчика. Дитина не має щеплення через відмову батьків. Хворого госпіталізували до лікарні. Згодом виявилося, що батьки дитини принесли у школу фальшиву довідку про те, що дитина має щеплення.

За кілька днів до цього дифтерію діагностували у 15 студентів-іноземців в Ужгороді. Вони не мали щеплення через відмову у 16-річному віці.

Підступніша, ніж здається: наскільки небезпечна дифтерія

Підступніша, ніж здається: наскільки небезпечна дифтерія

Повʼязані теми:

Наступна публікація