Суд направив на повторний розгляд постанову про доступ ГПУ до телефона журналістки Бердинських

Суд направив на повторний розгляд постанову про доступ ГПУ до телефона журналістки Бердинських

Суд направив на повторний розгляд постанову про доступ ГПУ до телефона журналістки Бердинських

Фото: facebook.com/kristina.berdinskikh

Дата нового розгляду невідома.

Апеляційний суд Києва у середу, 26 вересня, вирішив направити на повторний розгляд у суд першої інстанції клопотання Генеральної прокуратури про доступ до даних із телефона журналістки видання "Новое время" Христини Бердинських, повідомляє Радіо Свобода.

Таким чином суд частково задовольнив скаргу журналістки, яка вимагала скасувати постанову Печерського суду Києва, що дав слідчим дозвіл на доступ до даних з її телефона за 1,5 року.

Дата нового розгляду справи наразі невідома.

Адвокати Бердинських заявляють, що, з одного боку, сьогоднішнє рішення означає визнання попередньої постанови суду незаконною, але, з іншого боку, неясно, чи де-факто слідчі вже отримали доступ до інформації і що з цією інформацією робитимуть.

Прокурор відмовився розповісти, чи оператор мобільного зв'язку надав слідчим дані з телефона журналістки.

Як повідомлялось, 25 вересня у ГПУ повідомили, що припинили збір даних з телефонів журналісток Наталки Седлецької та Христини Бердинських від 18 вересня на вимогу Європейського суду з прав людини.

Раніше журналістка програми "Схеми" Наталія Седлецька дізналася, що ГПУ має доступ до дзвінків, СМС-повідомлень та геолокації її мобільного телефона у період від липня 2016 до листопада 2017. Її запросили до генерального прокурора Луценка для розмови за зачиненими дверима, проте Седлецька відмовилася, наголосивши, що такі розмови мають відбуватися публічно. Седлецька та низка інших журналістів є свідками у справі про можливе розголошення державної таємниці та даних досудового розслідування очільником НАБУ Артемом Ситником.

Згодом у ГПУ повідомили, що отримали доступ до інформації з телефона не лише Седлецької, а ще принаймні двох осіб як "можливих свідків". Відомо, що доступ мали до телефона журналістки Христини Бердинських. Дії ГПУ засудили у міжнародній правозахисній організації Transparency International, також занепокоєння висловили у ЄС та США.

18 вересня Європейський суд з прав людини зобов'язав українську владу утриматися від доступу до будь-яких даних з телефону Седлецької.

Повʼязані теми:

Наступна публікація