Суд у Львові анулював протокол за п’яне водіння екс-поліцейського через спрей від кашлю

Суд у Львові анулював протокол за п’яне водіння екс-поліцейського через спрей від кашлю

Фото: ТСН

Патрульні провели випробування з "Драгером" і спреєм задля перевірки результатів.

Чи може бути спрей для горла причиною затримання за нетверезе водіння – цим питанням перейнялися львівські копи. Це зацікавило правоохоронців після того, як суд відпустив затриманого за п’яне водіння, бо підозрюваний запевнив, що просто користувався засобом  від болю в горлі на котрий і зреагував "Драгер", ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

43-річного водія за порушення правил дорожнього руху копи зупинили ще у вересні цього року. Вони кажуть, що в очі кидалася дивна поведінка водія. "Кожного разу, коли патрульний намагався вийти з машини, він їхав знову два метра, три метра. Поки патрульні не заблокували його боком, він не зупинився", - каже інстектор Патрульної поліції Львова Іван Повх.

У Львові копи перевіряли, чи може спрей для горла підвищити рівень алкоголю в крові

У Львові копи перевіряли, чи може спрей для горла підвищити рівень алкоголю в крові

"Драгер" показав: вміст алкоголю перевищує норму у вісім разів. Копи склали протокол, скерували його до суду і здивувалися, коли днями порушник прийшов до них забирати водійські права. Чоловік – поліцейський, командир патрульної роти. Після їзди у нетверезому стані його звільнили, але тепер суд закрив справу у зв’язку з відстутністю складу правопорушення. "Суд вирішив, що водій вживав популярний медичний спрей від горла, який на спиртовій основі, і вирішив, що вживаючи цей спрей показники "Драгера" можуть підніматися до 1,5 проміле", - розповів Повх.

Перевірити дію спиртового спрею коп погоджується на собі – чотири рази розпилює препарат у рота. Результат: 0,47 проміле. "Це перевищує в два рази норму", - констатував він. Коп чекає хвилину і знову дує у пристрій – на екрані нулі, спиртовий спрей миттєво вивітрився. Як сталось так, що він за тривалий час зміг показати у водія аж півтора проміле, намагаємось спитати у нього. Ось адреса, де живе поліцейський, і хоч сусіди стверджують, що він тут дійсно живе, жінка, яка відчиняє двері, це заперечує.

Як суддя дослідила, що у всьому винен лікувальний спрей, йдемо питати у служительки Феміди. Однак на місці суддю не знаходимо, замість неї справу коментує спікер суду. "Особа проходила певний курс лікування і вживала лікарські засоби, які можуть і в даному випадку, як суддя зазначила, показали результат щодо наявності етанолу в цієї особи", - пояснив представник Сихівського районного суду Назарій Дулебко. Не так давно ця суддя  звільнила від відповідальності ще одного водія – священика, затриманого за їзду у нетверезому вигляді. Свідки бачили, що той на ногах не міг встояти біля алкомаркету, а "Драгер" при допустимому показнику 0,2 засвідчив концентрацію алкоголю в розмірі 2,4 проміле. Священика у храмі нема, його віряни кажуть, що той уже тиждень, як на сході. У те, що був п’яний за кермом, вірити відмовляються.

У вихідні патрульні лише за одну за ніч можуть оформити 20 протоколів за нетверезе водіння. Усі справи передають до суду, але в результаті третина порушників покарання уникають. Адвокати застосовують розповсюджену схему: затягують процес і справу закривають за строком давності. В нагоді адвокатам стають і помилки в поліцейських протоколах. Юристи додають, що крім неправильно складених протоколів, поліцейські часто вмикають камеру, вже коли авто порушника зупинилося. Тому потім не можуть довести, що саме ця людина кермувала автівкою.

Кореспондент ТСН Наталка Волосацька

Повʼязані теми:

Наступна публікація