Суд відпустив на волю скандального екс-чиновника "Нафтогазу" – ЗМІ

Суд відпустив на волю скандального екс-чиновника "Нафтогазу" – ЗМІ

Олександр Кацуба / Фото: wikimedia.org

Як повідомляють журналісти, засідання відбувалося за зачиненими дверима.

Шевченківський районний суд у складі суддів Євгена Мартинова, Олени Мєлєшак та Віталія Циктіча відпустив на волю колишнього заступника глави НАК "Нафтогаз" Олександра Кацубу.

Про це 15 березня повідомляє ресурс "Наші гроші", при цьому зазначено, що на волю Кацубу відпустили 10 березня.

Зазначають, що суд також зняв арешт із майна Кацуби, до якого, зокрема, входять і паспорти — український та закордонний.

Це рішення ухвалили на засіданні, з якого, як зазначає ресурс, суд вигнав журналіста "Наших грошей" за клопотанням  прокурора ГПУ Адріана Лупу і адвокатів Кацуби.

Відтак засідання відбулося за зачиненими дверима, й Генпрокуратура не звітувала публічно про його результати.

Відзначимо, що Генпрокуратура вела справу про розкрадання в системі "Нафтогазу" за часів Януковича. За версією слідства, Кацуба-молодший допоміг компанії Курченка "Газ України 2020" вкрасти у держкомпанії бензину на 500 млн грн (близько 63 млн доларів за курсом того часу).

У лютому генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що Кацуба пішов на співпрацю зі слідством у вигляді виплати державі 100 млн грн (близько 3,5 млн доларів за нинішнім курсом) як компенсації завданих збитків. Цей вклад мав стати передумовою розгляду судом угоди про визнання вини і визначення покарання.

Нагадаємо, у вересні 2016 року генпрокурор Юрій Луценко заявив, що ккс-заступник голови НАК "Нафтогаз України" Олександр Кацуба, якого затримали за підозрою у злочинній змові з метою розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах, відмовився співпрацювати зі слідством. Так, Кацуба відмовився дати свідчення стосовно Юрія Бойка у справі про скандальні бурові "вишки Бойка".

У червні 2016 року у червні Генпрокуратура затримала Кацубу у справі компанії "Газ Україна 2020" за двома статтями - створення злочинної організації та привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем. Кацуба відомий за газовими махінаціями - здійснив закупівлю скандальних "вишок Бойка" за значно завищеною ціною. У жовтні 2015 року МВС оголосило у розшук колишніх заступників керівника "Нафтогазу" братів Олександра та Сергія Кацуб, які зникли 25 та 27 вересня. 

В жовтні 2016 року Голосіївський районний суд Києва подовжив до 2 грудня 2016 року арешт і заставу в сумі 450 млн гривень для екс-заступника голови правління НАК "Нафтогаз Україна" Олександра Кацуби

Також зазначимо, що 2011 року за бурові платформи вартістю 250 млн доларів Україна зі скандалом заплатила 400 мільйонів за кожну. Закупівлю контролював екс-міністр енергетики Юрій Бойко, Сергій Кацуба був куратором цієї оборудки. Бойко так і не зміг довести, що чесно купив вишки.

Голосіївський суд виніс рішення стосовно Олександра Кацуби

Голосіївський суд виніс рішення стосовно Олександра Кацуби

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація