Суд відпустив під домашній арешт екс-чиновницю, яка оформила "приватний кордон" на Закарпатті

Суд відпустив під домашній арешт екс-чиновницю, яка оформила "приватний кордон" на Закарпатті

Фото: Держприкордонслужба України

Юристи кажуть, що питання мають бути і до прикордонників, які не могли не бачити неподобства.

На Закарпатті триває операція силовиків проти контрабандистів, які створили так званий “приватний кордон” на межі з Угорщиною. Це 140 гектарів незаконно приватизованої землі, через котру переправляли цигарки, наркотики та нелегальних мігрантів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Віддавати землю прикордонної смуги в приватні руки категорично заборонено, однак саме такі наділи оформила в приватну власність Еріка Шинкевич – колишній керівник Берегівського відділу держгеокадастру. Її затримали під час спецоперації на Закарпатті напередодні та звинуватили у знищенні й спотворенні документів, а також у схилянні свідків до неправдивих показів. Суддя у справі взяв самовідвід, бо побачив серед фігурантів прізвище свого сина. Сама ж Шинкевич провину заперечує. "Ніяких документів ні в обласному управлінні земельних ресурсів, ні в районному управлінні земельних ресурсів немає про те, що ці землі відносяться до земель оборони. В наші обов’язки не виходить те, щоб виїжджати на місце", - каже підозрювана. Суд уже обрав екс-чиновниці запобіжний захід. Хоча прокуратура просила тримання під вартою або заставу в понад 500 тисяч гривень, її відправили під цілодобовий домашній арешт.

На Закарпатті триває операція силовиків проти контрабандистів

На Закарпатті триває операція силовиків проти контрабандистів

Силовики обшукали також домівки трьох чинних працівників Берегівського відділу держгеокадастру. Результати поки що невідомі, але нікого з власників житла не затримали. Державний кадастровий реєстратор у Берегівському районі Гліб Борисов твердить, що слідчі зацікавилися не тими людьми. "Виділяли землю не ми. Землі були виділені наказами головного управління Закарпаття. По всіх картографічних матеріалах, котрі були надані до реєстрації земельної ділянки, ці ділянки відносилися до сільськогосподарських земель", - пояснив він.

Організатором схеми називають Аттілу Горвата, в обійсті котрого під час обшуків знайшли наркотики. Селяни з Великої Бийгані спілкуватися з журналістами не хочуть і будь-яку власну  обізнаність зі справою заперечують. Люди, що обробляють землю в лічених метрах від кордону на підозри в контрабанді ображаються, бо мають власні городи вже майже 20 років. "Земля контрабандистам не належить", - запевняє мешканець села Дідове Ервін Балог. Правоохоронці від коментарів утримуються, а експерти натякають, що недарма. "Державна прикордонна служба, маючи оперативні служби, однозначно мала би з’ясувати і знати, що щось не так відбувається з певною частиною прикордонної смуги", - каже юрист Володимир Марусяк. Найближчими днями військова прокуратура обіцяє оприлюднити результати обшуків та імена затриманих, яким оголосять підозру.

Кореспондент ТСН Алла Пасс

Повʼязані теми:

Наступна публікація