Суд відпустив Юлію Кузьменко з-під варти: чого найбільше кардіохірургиня боялася у СІЗО

Суд відпустив Юлію Кузьменко з-під варти: чого найбільше кардіохірургиня боялася у СІЗО

Юлія розповіла, що найщасливішим днем у СІЗО був Новий рік.

Після восьми місяців у СІЗО суд відпустив дитячу кардіохірургиню Юлію Кузьменко під домашній арешт. Тепер Юлія - з електронним браслетом. Їй також не можна спілкуватися з іншими фігурантами справи вбивства Павла Шеремета. 

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Юлія наразі намагається забути про в’язницю. 

"Я залишила собі... дерев'яну ложку (із СІЗО - ред.). Тому що залізними користуватися не можна було, одноразовими користуватися теж не можна. Все, що було можна, - дерев'яна ложка. Ось її я залишила собі на пам'ять", - говорить Юлія.

Востаннє вона була вдома 20 грудня. Спочатку Юлія навіть не зрозуміла, за що її затримали. 

"Прийшов адвокат і каже: "Ти повинна згадати 18, 19 і 20 липня 2016 року. Я так на нього тільки подивилася і сказала: "Ти збожеволів", - говорить Юлія.

Згодом вона таки поновила в пам'яті день вбивства Павла Шеремета до дрібниць. Каже, що вона тільки-но повернулась з відпустки, її син - з відпочинку. Вона розібрала речі та почала читати новини. 

"А там всі новини рясніють вибухом в центрі Києва, (вбивством  - ред.) журналіста... Я зробила перепост в Facebook, навіть прокоментувала наполовину цензурно. Типу: що відбувається в центрі міста, у нас вибухи... І "полізла" подивитися в Google, хто такий Павло Шеремет. Що найцікавіше - підняли браузер і те, що я "полізла" подивитися в Google, ввела "Шеремет Павло", сторона звинувачення розцінила як доказ", - зазначає Юлія.

ТСН поспілкувалася з лікаркою, яку звинувачують у співучасті в убивстві Павла Шеремета

ТСН поспілкувалася з лікаркою, яку звинувачують у співучасті в убивстві Павла Шеремета

Тоді ж вона написала у Facebook пост-обурення про вбивство, за годину - опублікувала фото свого білого бульдога і забула про справу Шеремета на три роки - аж до власного затримання. За вісім місяців у СІЗО, каже, її не полишало відчуття абсурдності того, що відбувається. І жодної хвилини не хотілося виправдовуватися. 

"А чому ти щось повинен підтверджувати? Зачекайте, хлопці, доведіть, що ми там були. Чому я повинна доводити, що я нормальна людина? Що я не вбивця? Ось вам робота, ось вам сім'я, ось вам будинок!" - говорить Юлія.

Вона розказує, що найбільше у слідчому ізоляторі боялася порушень дрібної моторики. Вона, працюючи дитячою кардіохірургинею в Охматдиті, робила по двісті операцій на рік. Без практики руки могли перестати слухатися. Довго не могла придумати, як підтримувати ці навички у СІЗО.

"Оптимально було б, звичайно, вишивати бісером, але голка заборонена. В'язати спиці - заборонено. Все, що залишалося з можливих варіантів, - це малювати. До в'язниці останній раз фарбами я малювала у класі третьому", - говорить Кузьменко.

Всі малюнки, намальовані в камері, Юля привезла з собою. Вижила, каже, завдяки їм та підтримці друзів. Найщасливішим днем у СІЗО був Новий рік, коли під стіни ізолятора прийшли всі її друзі та родичі.

"Я залізла на табуретку, щоб стати на рівні вікна: не бачу, так щоб хоча б чути. І хлопці простояли під ізолятором тимчасового тримання з восьмої до першої години. А я з восьмої до першої години простояла на табуретці, витягнувшись з чашкою чаю", - розповідає Юлія.

Вдома тепер Юля ходить у електронному браслеті. Каже, що на те, щоб оговтатися та наобійматися з рідними, їй вистачить тижня. Далі мріє повернутися до роботи. Але розуміє, що шанс вийти з-під домашнього арешту може з'явитися лише за місяць - 14 вересня. Тоді відбудеться наступне засідання суду. 

"Але взагалі я буду молитися не за ослаблення санкцій щодо мене, а за те, щоб просто вийшов Андрій (Антоненко, інший фігурант справи Шеремета - ред.)", - зазначає Юлія.

Нагадаємо, Павла Шеремета вбили в центрі Києва 20 липня 2016 року. За даними слідчих, зловмисники закріпили вибухівку на дні авто, за кермом якого був Шеремет.

Також було повідомлено про те, що для вбивства відомого білоруського журналіста зловмисники використовували елементи протипіхотної міни МОН-50. 

12 грудня 2019 року Нацполіція заявила, що затримала фігурантів вбивства журналіста Шеремета. Підозрюваних шукали понад 2,5 року. Правоохоронці підозрюють у вбивстві військового та волонтера Андрія Антоненка (відомого також як рок-музикант Riffmaster) та хірургиню дитячої лікарні Юлію Кузьменко.

Третя підозрювана у справі - військова Яна Дугарь. Слідчі вважають, що вона проводила розвідку перед скоєнням злочину і фотографувала камери спостереження. 

Водночас громадські активісти, спільнота ветеранів АТО, волонтерів, а також Міністерство у справах ветеранів заявляють про непричетність усіх трьох до цього злочину. Зокрема, вони публікують низку доказів, які суперечать версії слідства. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація