Судді Майдану досі в мантіях: рідні героїв Небесної сотні влаштували акцію протесту

Судді Майдану досі в мантіях: рідні героїв Небесної сотні влаштували акцію протесту

Фото: УНІАН

Люди хочуть, аби Феміда очистилася від тих, хто заплямував себе прислуговуванням режиму Януковича.

П'яті роковини загибелі героїв Небесної сотні їхні рідні розпочали біля Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Вони вимагали ретельно перевіряти так званих суддів Майдану, адже більшість із тих, хто засуджував активістів під час Революції Гідності, досі працюють і навіть подаються на конкурси у вищі суди, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Ще до початку робочого дня люди із портретами рідних ідуть до органу, що перевіряє служителів Феміди і має право рекомендувати їхнє звільнення. Там гостям відкривають турнікет. У холі комісії її адміністрація виставила портрети загиблих, але коли саме виклали на столах ці портрети і чи судді-кандидати щодня проходять повз цей імпровізований меморіал – незрозуміло. Родичі загиблих героїв кажуть, що їхні рідні і сотні тисяч людей п’ять років тому стояли за справедливість, а судді, які тоді своїми рішеннями залякували Майдан, досі працюють. "Ми прийшли заявити, що це неправильно – це не може так бути, ці судді мають бути покарані в першу чергу, засуджені їхні дії. І неможна їх знову призначати на вищі посади", - каже вдова Наталя Дигдалович.

Більшість "суддів Майдану" досі залишаються на своїх посадах

Більшість "суддів Майдану" досі залишаються на своїх посадах

Із перших днів Революції гідності і аж до кінця активістів Майдану переслідували – міліція хапала їх уже побитих і доправляла до судів. Масовими рішеннями суддів учасників Євромайдану заарештовували, автомайданівців позбавляли водійських посвідчень, аби колони не їздили до можновладців. Суддів, які ухвалювали рішення на догоду режиму Януковича, адвокати і активісти ідентифікували та нарахували загалом 337 осіб. Сьогодні презентували присвячений служителям такого "правосуддя" каталог, де зазначені прізвища, посади та незаконні ухвали. За п’ять років звільнено саме за ті порушення лише 55 суддів, іще близько 40 пішли з посад самі. Решта, а це більше 200, працюють.

Серед них, до прикладу, Богдан Санін – суддя окружного адмінсуду Києва. У 2013-му він своєю постановою заборонив мирні зібрання в центрі Києва. Нині працює там же – щоправда, суддею-спікером. Активісти також вказують, що вся трійка, яка слухала справу Януковича, теж засвітилась у період Майдану. Серед них Максим Тітов, щодо якого громадська рада доброчесності вказала, що він накладав штрафи на учасників Автомайдану. Нині Тітов претендує на посаду судді Верховного суду. Щоправда, Вища кваліфкомісія суддів зазначає – конкурс ще не завершено: "Станом на 20 лютого 2019 року вказані конкурси не завершено і жодного кандидата на посаду судді не визначено переможцем. Отже, інформація про те, що причетні до засудження активістів Революції Гідності судді проходять до Верховного суду, не відповідає дійсності".

Але ці дві сотні суддів досі працюють? Адвокати родичів героїв Небесної сотні кажуть, що всі закони, аби звільняти їх, є – немає тільки бажання. "Судді Майдану – це ручні судді, лояльні до влади, які готові робити все, що від них вимагають. Ми знаємо, що були вказівки і вони виконали. Зараз вони переорієнтувалися, вони на гачку", - каже юрист Роман Маселко. А от родичі загиблих побоюються, що якщо судді так залишаться на посадах, вони зможуть блокувати розгляд справ, які пов’язані із загибеллю героїв Небесної сотні.

Як повідомлялося, в Україні вшановують пам'ять загиблих під час Революції гідності активістів. До алеї Небесної сотні, де розташований меморіал героїв, люди йдуть нескінченним потоком. Події 20 лютого 2014 року називають найтрагічнішими в історії сучасної України. Того ранку на вулиці Інститутській снайпери впродовж трьох годин розстрілювали майданівців. Ті, хто були на Майдані Незалежності того дня, пригадують моторошні події і діляться власними історіями.

Окрім того, цього дня Кабінет міністрів України вирішив підтримати родини героїв Небесної сотні, забезпечивши їх житлом. Таке рішення ухвалили на засіданні уряду. Також сьогодні стало відомо про те, що чинний президент України Петро Порошенко допомагав пораненим на Євромайдані. Відео після п'яти років було опубліковане на Youtube-каналі "Алекс N". Події на відео відбуваються зранку 18 лютого 2014 року в Маріїнському парку.

Кореспондент ТСН Олена Мацюцька

Повʼязані теми:

Наступна публікація