Іран відмовляється від перемовин з Україною щодо компенсацій за збитий літак - МЗС

Іран відмовляється від перемовин з Україною щодо компенсацій за збитий літак - МЗС

Фото: УНІАН

Україна намагається дипломатичними шляхами схилити іранську сторону до перемовин.

У Міністерстві закордонних справ України заявляють про непросту комунікацію з Іраном у питаннях збитого українського літака і виплати компенсацій, а деякі їхні заяви взагалі стають відомі лише через ЗМІ. 

Про це заявляє заступник міністра закордонних справ Євген Єнін в інтерв'ю "ВВС News Україна".

У питаннях розшифровування "чорних скриньок", за його словами, робота ведеться за кількома напрямками - дослідження "чорних скриньок", розслідування кримінальних справ та переговори на політичному рівні. "Як ми знаємо, іранська сторона висловила обіцянку 20 липня відправити "чорні скриньки" до Франції. Я вважаю, це був би хороший результат - з огляду на необхідність використання в цьому процесі найфаховіших спеціалістів та відповідного устаткування", - заявив він і наголосив, що у процесі будуть брати участь і два українські спеціалісти, а на результи слід чекати наприкінці місяця, якщо все піде за планом. 

А от у питаннях виплати компенсацій поки немає жодних результатів, бо Іран відмовляється навіть від переговорів, заявляє Єнін. "Річ у тім, що визначення суми (компенсації - ред.) є результатом дуже комплексної експертизи, до уваги беруться абсолютно всі обставини справи", - каже він.

Єнін додає, що намагаються сформувати політичну волю іранської сторони саме дипломатичними напрямами, щоб почати переговори, і  водночас запевняє, що українська сторона не буде звертатись з позовом до Міжнародного суду ООН. "Насамперед ми налаштовані на конструктивний і максимально швидкий переговорний процес з іранською стороною. Саме на це ми покладаємось на даному етапі і не більше. На сьогоднішній момент звернення до міжнародного суду ООН не розглядається. Є відповідний алгоритм і звернення до суду є крайнім засобом захисту наших інтересів. Я дуже хотів би вірити, що ми досягнемо результатів у позасудовому порядку з іранською стороною", - пояснює він.

Нагадаємо, що 8 січня в Ірані збили літак української авіакомпанії МАУ. Загинули 176 пасажирів і членів екіпажу, серед них - 11 українців. Іранська сторона спочатку спростовувала інформацію про ракетний удар, а вже за кілька днів таки визнала, що літак збили. Але за пів року від трагедії розслідування практично не зрушило з місця. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація