Сунула, немов грозові хмари: селяни на Харківщині розповіли про пережиту лісову пожежу

Сунула, немов грозові хмари: селяни на Харківщині розповіли про пережиту лісову пожежу

Фото: Управління ДСНС у Харківській області

Попри масштабні займання минулося без жертв і з мінімальними матеріальними втратами.

Із масштабними лісовими пожежами вже добу борються в кількох областях України. На Полтавщині, Дніпропетровщині та Харківщині гасять сотні гектарів насаджень, вогонь підступав до людських осель звідки довелося евакуювати жителів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

На Харківщині вже добу безперервно рятувальники намагаються загасити ліс. Пожежа спалахнула напередодні близько опівдня на території великого лісового массиву – за лічені години полум'я охопило 70 гектарів лісу. Горіли і і старі дерева, просочені смолою, і зелений молодняк – сосна зайнялася практично миттєво, поширюючи дим та шалений сморід. "Горіло скрізь. Дуже тяжко було орієнтуватися в лісі", - зізнається начальник 27 державної пожежно-рятувальної частини міста Харків Денис Михайло.

У кількох областях України вже добу боряться з масштабними лісовими пожежами

У кількох областях України вже добу боряться з масштабними лісовими пожежами

Вогонь охоплював дерева зверху донизу, ця пожежа виявилася найнебезпечнішою для лісу – верховою. Дуже сильний вітер миттєво перекидав полум'я, для приборкання котрого задіяли навіть авіацію. "Сам ліс складний, не скрізь можна було доїхати пожежним автомобілям. Відстань велика. Авіація здійснила нам дуже велику допомогу саме в гасінні верхової пожежі", - розповів заступник начальника головного управління з реагування на надзвичайні ситуації Анатолій Торяник.

Іще до того, як у небо підняли вертольоти, вогонь устиг добратися до селища Мартинівка. "Воно сунулося, як хмари дощові. У хаті чад досі стоїть", - каже місцева жителька Тетяна Рогач. Село всю ніч просиділо на валізах, і мешканців кількох будинків таки довелось евакуювати. Хоча пожежники намагалися втримати пожежу, вогонь дістався подвір'я. Власник тепер нервово сміється, хоча зізнається, що насправді йому не до сміху.

Під ранок пожежу локалізували, і теперь уже на 80 гектарах тліє хвойна підстилка. Скільки її гаситимуть, рятувальники не знають, бо через сильний вітер ліс повсякчас спалахує. За останню добу масштабні лісові пожежі виникли одразу в кількох областях: на Полтавщині через це навіть перекривали рух на дорогах, а на Дніпропетровщині вогонь ледь не знищив військове наметове містечко – там гасили пожежу літаками. Рятувальники зізнаються, що масштабні лісові пожежі не типові для кінця вересня, а вся проблема – в аномальній спеці, яка сушить дерева. Тим часом в Україні оголошено найвищий рівень пожежної небезпеки. Рятувальники закликають громадян не провокувати пожежі у природних екосистемах, передає прес-служба ДСНС.

Кореспондент ТСН Мар'я Уманська

Повʼязані теми:

Наступна публікація