Супрун розповіла, як винести користь з коронавірусного "фестивалю паніки"

Супрун розповіла, як винести користь з коронавірусного "фестивалю паніки"

Фото: Associated Press

Можна потурбуватися наявністю аптечки, планом на випадок хвороби та обрати альтернативу громадському транспорту.

Колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун порадила тим, хто відчуває страх і занепокоєння через спалах нового коронавірусу, спрямувати це у конструктивному напрямку та перетворити на кілька справді корисних дій.

Про це вона написала у фейсбуці.

За словами Супрун, якщо обрати у стресовій ситуації діяльність, співпрацю, міркування над тим, що можна вдіяти, це повертає відчуття контролю над ситуацією і впевненості.

Вона радить перетворити своє занепокоєння у вирішення низки питань.

Аптечки в офісах

Навіть без епідемій чи терактів на робочому місці має бути набір для надання першої медичної допомоги, каже Супрун. В разі інфекційних захворювань важливі, передусім, термометр і медична маска, потрібні для вимірювання температури людині з ознаками хвороби та ізоляції її/його до отримання інструкцій від лікаря телефоном як варто діяти далі.

А повний перелік офісної аптечки такий:

Інструкція з надання першої допомоги і перелік того, що в аптечці є, стерильні бинти різного розміру; стерильні трикутні перев’язки; булавки; стерильні ватні диски, краплі для промивання очей, пластир, серветки, скотч, стерильні нітрильні рукавиці, опікові пов’язки, дистильована вода для промивання ран, зажим, пінцет, ножиці. На виробництві чи ресторані цей набір першої допомоги має бути розширений відповідно до можливих ризиків, як-от отримання опіків.

Травми на виробництві чи офісі, навіть поріз пальця папером, трапляються частіше за спалахи новітніх інфекцій, - наголосила колишня очільниця МОЗ.

Віддалена робота

Офісам та державним установам, варто поміркувати про можливість роботи всіх або частини співробітників дистанційно, якщо така потреба буде, каже Супрун. Адже існує електронний документообіг, сервери, де зберігаються дані та документи, і безготівковий розрахунок. "Як не коронавірус, так грип рано чи пізно нагадують про цей матеріал. Ми живемо в глобалізованому світі", - написала вона.

"Оскільки коронавірус у людей молодого та середнього віку часто має лише помірні симптоми застуди, то працівникам та їхньому керівництву доведеться переглянути практику “наковтатися таблеток і піти працювати”. В разі інфекційних хвороб вона шкідлива для всіх. Відрядження та зустрічі доведеться скоротити", - додала Супрун.

Аптечка вдома

До згаданого вище переліку (що має бути в аптечці в офісі) слід додати спрей чи гель анестетик від укусів чи висипань, антигістамінний препарат, крем з антибіотиком чи неспецифічним протимікробним засобом, пакетики з гелем для охолодження (або лід у холодильнику), медичні картки членів родини, контакти інших близьких людей, сімейного лікаря, клініки, телефон найближчого відділення невідкладної допомоги (а не загальний 103).

Можуть стати в пригоді жарознижувальні препарати, ліки, що приймають при закрепі чи при проносі, та знеболювальні. За наявності хронічних хвороб слід мати запас своїх ліків в окремому місці, та інструкцію з їхнього прийому. Якщо щось з вами станеться, то люди, які доглядатимуть за вами, зможуть дати за схемою потрібні препарати.

"Якщо у вас цукровий діабет 1 типу, астма, епілепсія, можливі панічні атаки чи інші стани, коли ви потребуєте допомоги та/чи захисту в натовпі, варто мати при собі ламіновану картку з інструкцією, що з вами робити, контакти близьких, адресу і потрібні ліки", - порадила Супрун.

План на випадок інфекційної хвороби

Ексурядовиця пропонує уявити ситуації, в якій у вас температура 39 і важко дихати. Британські та італійські поради для людей з підозрою на коронавірус радять залишитися вдома, подзвонити в лікарню та описати свій стан. Тобто не їхати до лікарні, а передусім подзвонити до свого лікаря та отримати інструкції як діяти далі.

"Подумайте як ви зможете знизити температуру, якщо вона буде і далі зростати? Як можуть захиститися від інфекції члени вашої сім’ї або люди, що живуть з вами в одній квартирі чи кімнаті? Ця ситуація стосується і кору, і грипу. Вони, на відміну від коронавірусу, значно поширеніші, хоча їм можна запобігти вакцинацією", - радить Супрун.

Хворим людям потрібні ізоляція, окремий посуд і рушники, спокій, маска, а тим, хто за ними доглядає, потрібно мити руки, прибирати та провітрювати приміщення, використовувати звичайні дезінфектанти для прибирання (для цього краще використовувати побутові засоби, які містять хлор) і обов'язково потрібен відпочинок.

"Якщо ви живете самі, то поміркуйте як сусіди або близькі можуть дізнатися, що з вами щось трапилося (це може бути не тільки хвороба, але і нещасний випадок). Тримайте регулярний зв’язок із кимось, хто має ключ від вашої квартири, і зможе прийти. Ця людина має знати, де знаходяться ваша медична карта і ліки, як зв’язатися з лікарем чи з яким ви підписали декларацію. Заплануйте все наперед, і подумайте про резерв їжі, води і туалет для домашніх улюбленців (якщо вони є)", - додає ексчиновниця.

Запас питної води та їжі на кілька днів

Особливо цей пункт стосується тих, у кого вдома є діти чи родичі літнього віку.

Щоби міль не з’їла запаси гречки та рису раніше за вас, Супрун радить тримати всі сипучі продукти в герметичній тарі, а не в пакетах. Так і зручніше, і безпечніше. Стануть в пригоді також заморожені овочі та ягоди, сало та ультрапастеризоване молоко. Також варто не забувати про корм для тварин, який завжди несподівано закінчується.

"Насправді, бігти і скуповувати все поспіль в магазині не треба, хоча ідея мати вдома певний запас сухих продуктів хороша — навіть на випадок, коли “немає бажання йти до магазину”", - каже Супрун.

Якщо ви будете на домашньому лікуванні, то необхідні продукти вам можуть залишати під дверима.

Вакцинація

Вакцину від COVID-2019 почнуть клінічно досліджувати лише у квітні цього року. Але зараз можна зменшити ймовірність паніки, істерики і перебування в інфекційному відділенні завдяки вакцинації від пневмококової інфекції. Варто зробити і щеплення від грипу.

Ці щеплення варто мати всім, особливо людям із хворобами серця, легень і старшим за 65 років. Вакцинованим людям менше загрожують катаральні симптоми і гарячка, а отже і приводів підозрювати у себе коронавірус менше.

Варто пам’ятати, що захист від коронавірусу щеплення проти пневмококової інфекції чи грипу не дають.

Велосипед чи самокат

Одна з рекомендацій, аби зменшити ризики захворіти — уникати натовпу та перебування у людних місцях. Саме таким середовищем є громадський транспорт. Тому за нагоди краще обрати інші альтернативи — прогулянки пішки, пересування велосипедом чи самокатом.

Якщо користуєтеся громадським транспортом, то опісля потрібно якнайшвидше та ретельно помити руки водою і милом, не торкатися очей, носа чи рота у транспорті і до миття рук. У транспорті також важливо дотримуватися етикету кашлю і чхання (робити це потрібно у серветку чи згин ліктя).

Ті, хто користується велосипедом, мають пам’ятати про шолом і світловідбивачі. Навіть без карантину, велосипед і належні заходи безпеки пересування ним — корисні для здоров’я та довкілля.

Нагадаємо, спалах вірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн. Двоє українців підхопили вірус на круїзному лайнері.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву новому вбивчому коронавірусу з Китаю - COVID-19. У самому Китаї його раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса.

Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини людині повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

Фото: ТСН.ua

Всесвітня організація охорони здоров'я за підсумками екстреної наради оголосила спалах коронавірусу надзвичайною ситуацією міжнародного значення. Це стало опосередкованим визнанням того, що стримати поширення хвороби не вдається і вона з локальної проблеми набуває глобального масштабу. 

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Смертоносний коронавірус з Китаю

Смертоносний коронавірус з Китаю

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація