Супрун розповіла, як запобігти розвитку пневмонії

Супрун розповіла, як запобігти розвитку пневмонії

Фото: pixabay.com

Першим кроком для захисту дитини має стати планова вакцинація.

Кашель, утруднене дихання, висока температура (39°) — одні з симптомів пневмонії, яка кожні 20 секунд забирає життя однієї дитини на планеті. Пневмонія є причиною смертей близько 16% дітей віком до 5 років у всьому світі.

Про це у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Кашель, утруднене дихання, висока температура (39°) — одні з симптомів пневмонії, яка кожні 20 секунд забирає життя...

Опубліковано Уляна Супрун Понеділок, 12 листопад 2018 р.

«У Світовий день боротьби з пневмонією хочу нагадати прості кроки, які може зробити кожен із нас, щоби запобігти розвитку пневмонії у своєї дитини чи у себе», - додла вона.

Пневмонія — це гостре запалення легень, яке можуть викликати віруси, бактерії та грибки. Під час хвороби у альвеолах легень (міхурцях, які у здорової людини наповнені повітрям) накопичуються слиз та рідина, що викликають біль при диханні та обмежують надходження кисню.

Діагноз “пневмонія” ставить лікар. Окрім симптомів перелічених вище, під час пневмонії спостерігається втягнення грудної клітки, коли під час вдиху западає нижня частина грудної клітки (у здорової людини грудна клітка в цей час розширюється); прискорене дихання; свистячі хрипи (частіше при вірусних інфекціях).

Не завжди під час пневмонії наявні абсолютно усі із зазначених симптомів.
Іноді немовлятам важко ковтати їжу або пити, у них може знижуватись температура тіла, з’являтися судоми, інколи діти можуть навіть знепритомніти.

«Першим кроком для захисту дитини має стати планова вакцинація. В Україні безоплатно можна отримати якісні та ефективні вакцини від Hib-інфекції (гемофільної палички типу Б), кору (у складі комбінованої вакцини КПК від кору, паротиту, краснухи) та кашлюку (у складі комбінованої вакцини АКДП від дифтерії, правця, кашлюку). У всіх регіонах країни достатньо вакцин», - наголосила посадовець.

Що таке пневмонія і чим вона небезпечна для дорослих і дітей - пульмонолог Лідія Тараленко

Що таке пневмонія і чим вона небезпечна для дорослих і дітей - пульмонолог Лідія Тараленко

Для зміцнення імунної системи важливу роль відіграє повноцінне харчування. Немовлятам необхідно отримувати грудне вигодовування протягом перших 6 місяців життя.

Важливу роль у захисті дітей і дорослих відіграють умови житла — чистота в домі, провітрювання приміщення та відсутність тютюнового диму.

Повʼязані теми:

Наступна публікація