Супрун розповіла, які щеплення варто зробити дорослим

Супрун розповіла, які щеплення варто зробити дорослим

Фото: Reuters

Гадаєте, що найстрашніше вже позаду, ви дорослий і вас більше ніхто не вмовлятиме зробити те страшне щеплення? 

Навіть якщо ви отримали всі планові вакцини в дитинстві та ще й кожні 10 років вакцинуєтеся від дифтерії й правця, залишаються важливі щеплення, які дають багато переваг.

Про це розповіла в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Гадаєте, що найстрашніше вже позаду, ви дорослий і вас більше ніхто не вмовлятиме зробити те страшне щеплення? Однак,...

Опубліковано Уляна Супрун Неділя, 16 грудня 2018 р.

Це вакцини, які не входять до національного Календаря профілактичних щеплень та не закуповуються державою за кошти платників податків. Але їх можна придбати самостійно в аптеці.

 Щеплення проти грипу — щороку

Окрім правильного харчування, фізичної активності, ретельного миття рук — грип боїться вакцини. Щеплення треба робити на початку кожного епідсезону, але якщо не встигли — не пізно вакцинуватися є аж до кінця активності захворювання, тобто до весни. Особливо вакцинація рекомендована тим людям, які належать до груп ризику:

вагітним на будь-якому терміні вагітності
дітям від 6 місяців до 5 років
людям з 65 років
людям із хронічними захворюваннями (серцево-судинні хвороби, діабет, ожиріння, хронічні хвороби легень, астма тощо)
люди, які у професійному житті можуть часто контактувати з людьми, які захворіли на грип, зокрема, медичні працівники

 Щеплення проти вірусу папіломи людини

Папіломавірус людини надзвичайно поширений. Найчастіше передається через статевий контакт, а більшість людей інфікується невдовзі після початку статевого життя. Інфекція викликає рак шийки матки — один із найпоширеніших видів раку.

У більшості країн вакцину проти папіломавірусної інфекції вводять лише дівчатам від 9 років, а також жінкам. Але в деяких країнах це щеплення рекомендоване вже також і хлопчикам, наприклад, у Великобританії та Ізраїлі. Вакцинація від папіломавірусу дозволяє зупинити його передавання від людини до людини, краще захистити дівчат від ризику раку шийки матки, а як дівчат, так і хлопців — від раку порожнини рота і горла, статевих органів і ануса.

Для захисту від папіломавірусної інфекції, залежно від типу вакцини, потрібно ввести 2–3 дози вакцини.

 Щеплення проти гепатиту А

Спалахи гепатиту А можуть траплятися в Україні через забруднення води, тому щеплення від нього рекомендовані дітям і дорослим. Вакцинацію від гепатиту А також варто провести, якщо ви подорожуєте до країн, де він поширений, зокрема - у країни Африки, Азії і Південної Америки.

Дітям від 1 року та дорослим вводять 2 дози вакцини від гепатиту А.

«Щоби дізнатися, де отримати щеплення, як зберігати вакцину до того, як вас вакцинують, й коли і як її краще робити — обов’язково проконсультуйтеся з вашим сімейним лікарем», - резюмувала Супрун.

Працівники лікарні Мечникова влаштували публічне щеплення від грипу

Працівники лікарні Мечникова влаштували публічне щеплення від грипу

Раніше Супрун заявляла, що вакцини зупиняють поширення небезпечних інфекцій. Коли в суспільстві вакциновано 90% чи більше, утворений вакцинацією імунітет зупиняє розвиток хвороби, або полегшує її перебіг та запобігає поширенню інфекції.

Повʼязані теми:

Наступна публікація