Супрун розтлумачила шкоду смартфонів для постави і дала 5 корисних порад

Супрун розтлумачила шкоду смартфонів для постави і дала 5 корисних порад

Фото: УНІАН

Керівник МОЗу застерігає від негативного впливу гаджетів на здоров’я.

Неправильне використання смартфонів призводить до хвороб шиї та спини, оніміння пальців і болю в очах. Про це написала на власній сторінці в соцмережі Facebook керівник Міністерства охорони здоров’я України Уляна Супрун.

За її словами, останніми роками збільшується кількість проблем, пов’язаних із використанням гаджетів. "Коли ми дивимося на екран смартфона або з захопленням набираємо текст, то навіть не помічаємо, наскільки неприродно низько ми опускаємо голову. Ця постава вже отримала свою назву серед науковців як text neck, що позначає занадто близьке положення шиї до грудної клітки. Це відбувається, коли ми набираємо текст, тримаючи телефон в руках, або довго читаємо щось з екрана", - стверджує автор публікації.

Остеохондроз – величезний комерційний міф сучасності – Уляна Супрун

Остеохондроз – величезний комерційний міф сучасності –  Уляна Супрун

Керівник міністерства пояснила, існує прямий зв’язок між нахилом голови і тиском на хребет і м’язи плечового поясу. "Наша голова в нейтральному положенні важить близько 4-5 кг. Під нахилом в 15 градусів її вага створює напруження для шиї в 12 кг, 60 градусів – 27 кг. Уявіть, яке навантаження постійно отримують ваші спина та шия, якщо ви надовго затримуєтесь в статичному положенні в руках з телефоном", - каже вона.

Супрун наголосила, що в зоні ризику також перебувають руки та очі користувачів смартфонів. Зокрема, від неприродного напруження можуть виникати проблеми з пальцями та зап’ястям, а тривале читання з екрану гаджета з близької відстані провокує сухість очей і біль внаслідок менш регулярного кліпання повіками. "Якщо ви активний користувач смартфона, зверніть увагу на ці поради. Тримайте телефон на рівні грудей, підборіддя або очей, щоб мінімізувати нахил шиї і підтримувати оптимальне положення в спині. Намагайтесь змінювати пальці, якими друкуєте текст чи гортаєте стрічку новин. Не розмовляйте по телефону, тримаючи його між вухом та плечем. Обмежте користування телефоном 20-хвилинними сеансами, між якими робіть короткі перерви, щоб відволіктись та зробити невелику руханку. Робіть вправи для очей, щоб уникнути перенапруження та пересихання сітківки", - радить керівник МОЗу.

Фото: Уляна Супрун

Повʼязані теми:

Наступна публікація