Супрун розвіяла популярні міфи про "психів", "особливості віку" і залежності

Супрун розвіяла популярні міфи про "психів", "особливості віку" і залежності

Фото: УНІАН

Вона виділила шість основних міфів про психічні розлади.

Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун розвіяла низку популярних міфів про психологічне та психічне здоров'я, зокрема про розлади, депресію, залежності від алкоголю, тютюну тощо.

Вона поділилася інформацією на сторінці у Facebook.

Першим міфом Супрун вважає ототожнення психічних розладів з неадекватною і небезпечною поведінкою людини. За її словами, термін "психічні розлади" має широкий діапазон значень, зокрема тривожні розлади, обсесивно-компульсивний розлад, залежності, розлади особистості, біполярний розлад, шизофренія, деменції. Більшість людей з такими проблемами ніяк не виділяються серед інших. 

"У більшості випадків поведінка людей, які мають психічні розлади, мало чим відрізняється. Вони намагаються вести нормальний спосіб життя, працювати, займатися улюбленими справами, але вони дуже страждають від незвичних відчуттів, думок чи емоцій, що не дозволяє їм повноцінно функціонувати, а стигма, яка оточує тему психічних порушень, стає на перешкоді звертанню за допомогою", - написала Супрун.

Вона додала, що МОЗ запровадить підготовку фахівців первинної ланки для роботи з людьми, що мають подібні розлади. 

Фото: ТСН.ua

Другим міфом Супрун назвала думку, що психічні розлади не виникають у дітей та підлітків, а їхня поведінка свідчить лише про "особливості віку", які згодом дитина переростає.

"Щонайменше одна дитина з п’яти має періодичні проблеми з психічним здоров’ям. 70-75% психічних розладів починаються в дитячому чи підлітковому віці – депресія, тривожні розлади, розлади харчової поведінки тощо", - написала керівник МОЗ.

Травень - місяць інформування про психічне здоров’я. Дуже часто можна почути твердження, що насправді ніхто не знає, що...

Опубліковано Уляна Супрун 21 травня 2018 р.

Третій міф - розуміння депресії як небажання щось робити. Думка, що з такого стану можна лекго вийти.

"Численні дослідження демонструють, що депресія не має нічого спільного з лінню чи слабкістю характеру. Це стан, який зумовлений порушенням хімічних процесів у мозку та змінами у його функціонуванні. Психотерапія або медикаментозне лікування, а найкраще поєднання обох видів допомоги, сприяють одужанню", - зазначає Супрун.

Також вона спростувала думку, що залежність від алкоголю або наркотиків - це особиста воля кожного, і що відмова залежить лише від сили волі.

"Залежність або адикція – це складний феномен, який охоплює багато чинників, серед яких генетичні передумови, особливості середовища чи соціального оточення, в якому росте та проживає людина, навички справлятися зі стресами, а також наявність інших психічних розладів, наприклад, депресії", - пише вона.

Також Супрун спростувала, що люди з психічними розладами завжди є агресивними або небезпечними. За її словами, більшість порушень закону скоюється людьми без таких проблем. Також очільниця МОЗ наголосила, що психічні розлади не є вироком, їх можна лікувати, використовуючи абсолютно різноманітні методи.

Уляна Супрун спростовує міфи про споживання питної води

Уляна Супрун спростовує міфи про споживання питної води

Нагадаємо, виконувач обов`язків міністра охорони здоров`я України Уляна Супрун розповіла, що магнітно-резонансна томографія (МРТ) призначається лише у 1-2% всіх випадків болю в спині, у всіх інших випадках процедура не потрібна. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація