Супрун спростувала міф про користь бджолиних укусів

Супрун спростувала міф про користь бджолиних укусів

Array / Фото: Фото EPA/UPG

Наукових підтверджень ефективності лікування бджолами немає.

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун поставила під сумнів лікувальний ефект від бджолиних укусів та інших методів апітерапії. За її словами, авторитетних наукових досліджень, які підтверджували би користь лікування бджолами, практично не існує.

"Є низка статей про користь щодо використання продуктів бджільництва — для загоєння ран, прополісу для полоскання ротової порожнини  чи використання отрути бджіл для зменшення набряку та болю у людей з ревматоїдним артритом. Але в багатьох з цих досліджень наявні дані низької якості, їхні результати не можна вважати репрезентативними, і автори зазначають потребу в проведенні додаткових досліджень, перед тим як робити якісь ґрунтовні висновки", – написала чиновниця у Facebook.

Якщо вас вкусила бджола — не варто перейматися, адже бджолина отрута сприяє оздоровленню всього організму та має велику...

Опубліковано Уляна Супрун Вівторок, 18 червня 2019 р.

Супрун також зазначила, що науковці не мають достатніх даних про дієвість і навіть безпечність методу лікування розсіяного склерозу, ревматоїдного артриту та псоріазу бджолиною отрутою (укусами бджіл або ін'єкціями з отрути бджоли). Натомість висновок систематичного огляду про лікування бджолиною отрутою застерігає про високу ймовірність побічних ефектів.

В. о. міністра також поставила під сумнів метод лікування, поширений лише в Україні, коли людям пропонують полежати у спеціальному будинку на ліжку, під яким знаходяться вулики з бджолами. Супрун зазначила, що жодних підтверджень його ефективності немає.

"Бджолині продукти можуть бути корисні, але за кількох умов. По-перше, важливо бути впевненим, що людина не має алергії на такі продукти. По-друге, варто зважати на потенційні ризики від їхнього використання. Додати мед до чаю виглядає значно безпечнішим, ніж цілеспрямовано жалитися отрутою бджіл чи використовувати бджолині продукти або їхнє гудіння для лікування серйозних хвороб", – написала Уляна Супрун.

Нагадаємо, нещодавно в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла, що тополиний пух не викликає алергію і масове вирубування цих дерев у місті не допомагає її подолати. За її словами, тополиний пух може потрапляти в очі чи до носа, але він — лише механічний подразник, а не алерген. Насправді загострення алергії викликає цвітіння диких злаків, як то тимофіївки, яке в часі збігається з дозріванням насіння тополі. Саме пилок злаків розноситься вітром і викликає алергію. 

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація