"Таким кроком НБУ стає на один щабель з репресивними органами" - Тарас Батенко про ситуацію довкола "1+1 media"

"Таким кроком НБУ стає на один щабель з репресивними органами" - Тарас Батенко про ситуацію довкола "1+1 media"

Вчора в ефірі суспільно-політичного ток-шоу "Право на владу" на телеканалі 1+1 гості та експерти обговорювали свободу слова в Україні, тиск на журналістів та політизацію ЗМІ.

Запитання присутнім в студії ставили ведучі ток-шоу "Право на владу" Наталія Мосейчук та Сергій Іванов.

Приводом для такого обговорення став запит Національного банку України, адресований в.о. Голови Правління Приватбанку з проханням про розкриття інформації про рух банківськими рахунками топ-менеджерів, журналістів і ведучих "1+1 медіа," а також співробітників незалежного продакшена, який виробляє частину контенту для медіагрупи.

В ефірі "Право на владу" гості та експерти висловили свої думки та припущення стосовно ситуації, яка стклалася навколо холдингу "1+1 media".

Тарас Батенко, народний депутат міжфракційного об’єднання “УКРОП”, вважає, що перевірка особистих рахунків ведучих та журналістів "1+1" не може бути компетенцією Нацбанку, який має опікуватись забезпеченням стабільності гривні. А також висловлює впевненість, що таким кроком НБУ стає на один щабель з репресивними органами.

"Фактично цим документом визнається, що НБУ стає політично залежним та заангажованим органом, мало того репресивним органом, поряд з СБУ, МВС, Адміністрацією Президента, який покликаний боротися в нашому розумінні  з інакодумством. Фактично, це є пошук державної зради в незалежних ЗМІ...", - коментує пан Батенко.

Нардеп від БПП Олексій Гончаренко вбачає дві ймовірні причини, які могли спровокувати появу запиту НБУ до "ПриватБанку" – особиста помста когось з Нацбанку або відверта дурість виконавців:

"Можливо, хтось у керівництві Нацбанку проявив свій рівень інтелекту, підписавши ці листи. У будь-якому випадку, я впевнений, що головна реакція це ваша публічність… Це прояв поваги, значить ви робите щось  правильно, значить ви комусь наступили туди, куди треба наступити, тому продовжуйте думаю люди вас підтримають і не думаю, що будуть якісь серйозні наслідки, це просто дурниця", - заявив пан Гончаренко.

Журналіст Роман Скрипін вважає, що вказівку проводити перевірку банківських рахунків журналістів та топ-менеджерів "1+1" Нацбанк отримав із Банкової:

"Ноги ростуть з Банкової. Це ясно. Хто подає кандидатуру голови Нацбанку в Раду? У нас медійне поле методично зачищається або береться під контроль під різними приводами. Оцей документ - повна нісенітниця і маячня. Тут я можу підтримати Миколу Княжицького, який правильно говорить, що є таємниця банківського вкладу і це, напевно, якийсь винахід влади", - коментує Скрипін.

Нардеп від ВО "Батьківщина" Ігор Луценко вважає намагання Нацбанку отримати доступ до рахунків півсотні топ-менеджерів, журналістів та ведучих каналу "1+1", серед яких і "Студія Квартал-95", є абсолютним нонсенсом:

"Шпигувати за комедіантами, мабуть, до такого ще жоден національний банк у світі не опускався. Це перша, мабуть, країна - Україна - де національний банк шпигує за комедіантами, збирає дані про їхні кошти", - зауважив Луценко.

Нагадаємо, суспільно-політичного ток-шоу "Право на владу" виходить в прямому ефірі телеканалу 1+1 щочетверга о 22:10.

Наступна публікація