"Таємниці великих українців" на "1+1": таємниця поховання Хмельницького та перша українська королівська резиденція

"Таємниці великих українців" на "1+1": таємниця поховання Хмельницького та перша українська королівська резиденція

Фото: Прес-служба 1+1 Media

Вже 7 лютого о 18:30 на телеканалі "1+1" відбудеться гучна прем’єра 8-серійного історичного детективу "Таємниці великих українців" від творців проектів "Україна. Поверення своєї історії" та "Скарби нації", перша серія якого буде присвячена гетьману Богдану Хмельницькому.

Так, у першій серії творці фільму покажуть місто, в якому насправді міг народитися Богдан Хмельницький, розкажуть, що саме спонукало гетьмана очолити козацьке повстання. Найголовніше, команда проєкту разом з науковцями відкриє таємницю усипальниці Хмельницького в церкві у Суботові, адже за останні 350 років ніхто не міг знайти його тіла. Ці та інші приголомшливі факти з життя гетьмана покажуть вже 7 лютого о 18:00 на телеканалі "1+1".

Спеціально для серії, присвяченої королю Русі Данилу, команда проєкту відтворила 3D-модель унікальної споруди - першої української королівської резиденції у місті Холм. Замок, побудований Данилом Галицьким, залишився єдиною фортецею Європи, яку не змогли захопити монголи. Споруда, над якою працювали тисячі робітників, була зруйнований вже у XIX столітті за наказом російських імперських служб. Глядачам проєкту покажуть посуд, з якого їв сам та пригощав шанованих гостей король Данило, тронну залу, що мала найдорожче оздоблення, та найсакральніше місце – покої володаря. Також в рамках розслідувань стало відомо, що король Русі міг змінювати склад цегли, аби зробити свою фортецю надміцним укріпленням, і над цим працював цілий цех середньовічних алхіміків. Що саме додавали до цегли під час будівництва палацу короля Данила у Холмі, розкажуть у проєкті.

Фото: Прес-служба 1+1 Media

"Проєкт "Таємниці великих українців" - сучасний історико-документальний цикл розслідувань та досліджень, присвячений відомим постатям вітчизняної історії. Його важливість у тому, щоб ознайомити українців із маловідомими, а то й невідомими широкому загалові історичним фактам нашого славного минулого, додати цим впевненості у повсякденних випробуваннях та вселити надію у завтрашній день. Такого штибу проєкти чітко актуалізують потребу звернення до глибоких історичних студій, їх підтримки з боку органів влади та бізнесу. Адже без належного знання свого минулого, неможливо вибудувати здорового майбутнього. Без врахування помилок попередніх поколінь неможливо належним чином зробити висновки поколінням прийдешнім. Без знання славетних сторінок історії складно розраховувати на звитяги і перемоги завтра", - коментує професор, доктор історичних наук Мирослав Волощук.

Фото: Прес-служба 1+1 Media

До слова, цикл історичних проєктів телеканалу "1+1" "Україна. Повернення своєї історії" став найбільш популярним документальним проєктом про українську історію в Youtube. Один із фільмів цього циклу "Скарби нації" днями перетнув межу у 2 мільйони переглядів.

Фото: Прес-служба 1+1 Media

 "До нас часто звертаються глядачі з проханням перекласти фільми англійською, бо вони хотіли б показати їх своїм друзям, знайомим за кордоном. Завдяки небайдужим українцям, які зголосилися зробити переклад,  невдовзі на YouTube всі наші проєкти будуть субтитровані. Я дуже вдячний за це, бо тепер про неймовірну історію України дізнається ще більше людей", - каже автор і продюсер проєкту Акім Галімов.

Фото: Прес-служба 1+1 Media

Нагадаємо, у 8-серійному циклі документально-історичних фільмів глядачі дізнаються більше про життя Симона Петлюри, Андрея Шептицького, Михайла Грушевського, Данила Галицького, Роксолани, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи та Анни Київської.

Фото: Прес-служба 1+1 Media

Проєкт знятий за підтримки Уряду та Міністерства культури та інформаційної політики України.

Прем’єра історичного детективу "Таємниці великих українців" відбудеться на телеканалі "1+1" 7 лютого о 18:30.

Фото: Прес-служба 1+1 Media

 

Наступна публікація