Таємниці Верховної Ради. Як зароджувалася корупція, як вчилися кнопкодавити та тренд на слуг народу

Таємниці Верховної Ради. Як зароджувалася корупція, як вчилися кнопкодавити та тренд на слуг народу

Фото: фото: Юлія Яценко

У п’ятисерійному серіалі наша журналістка розповідає найцікавіші історії, пов’язані в Верховною Радою.

Журналістка ТСН Ольга Кошеленко зібрала найцікавіші історії з-під куполу головного законодавчого органу України – Верховної Ради, нові вибори до якої відбулися у неділю, 21 липня. Загалом вийшло п'ять серій, які об'єдналися в серіал "Таємниці Верховної Ради".

Наша журналістка розповідає, як у стінах парламенту зародилася корупція, які були розцінки, чому кнопкодавство раніше не вважалося проблемою, для чого фракції змагаються за розсадку в залі, а також про піар-акції у парламенті.

Готуючись до серіалу Ольга поспілкувалася з депутатами, що мають багаторічний досвід, а також із чинним спікером Ради. Розмови були дуже відвертими.  Як змінювалися життя нардепів, як змінювався парламент, як змінювалося все в країні – від архітектури й організації принципів роботи – дивіться далі.

Тренд на депутатів без досвіду

Слогану "Депутат – слуга народу" набагато більше років, аніж можуть думати українські виборці. Адже понад 80 років тому, коли уперше обирали Верховну Раду, у залі засідали трактористи й слюсарі. Тобто тренд на депутатів без політичного досвіду виник ще у минулому столітті.

Таємниці Верховної Ради: коли з'явився тренд на депутатів без політичного досвіду

Таємниці Верховної Ради: коли з'явився тренд на депутатів без політичного досвіду

Архітектура демократії

Дизайн майбутньої будівлі ВР архітектор Володимир Заболотний підгледів у учителя Павла Альошина. Дещо схоже, але в мініатюрі в Києві уже існувало – тепер будівля відома як Дім учителя. У цій серії розповідаємо про секретні входи і виходи, чому в депутатів болять голови, обшивку зали для регуляції звуку та сенсорні кнопки для уникнення кнопкодавства.

Таємниці Верховної Ради: кнопкодавство, схема розсадки та лабіринти будівлі Верховної Ради

Таємниці Верховної Ради: кнопкодавство, схема розсадки та лабіринти будівлі Верховної Ради

Еволюція корупції

Зарплата народних депутатів 8-го скликання в середньому становила приблизно 30 тисяч гривень. Але ходять чутки про якісь приховані можливості заробити у стінах парламенту і корупцію. Були часи, коли політичної корупції, принаймні у стінах парламенту, не було. ТСН відтворила історію, як і коли вона з’явилася. Допомогли колишні депутати, яким пропонували гроші за вступ до більшості чи за конкретні голосування, і зараз вони про це відверто говорять.

Таємниці Верховної Ради: еволюція парламентської корупції

Таємниці Верховної Ради: еволюція парламентської корупції

Рада від президента до президента

"Я розпускаю Верховну раду 8-го скликання" – це фраза, з якої Володимир Зеленський "познайомився" із парламентом. Відтоді стосунки із депутатами, як ми пам’ятаємо, в нього не склалися, жодної його ініціативи Рада не підтримала. А хороші стосунки потрібні, адже стійка більшість, яку називають коаліція, це і можливість ухвалювати закони, і формувати уряд, і робити кадрові призначення. Власне, кожен президент шукав свій підхід до Ради – була й "коаліція Шредінгера" і голосування підняттям рук.

Таємниці Верховної Ради: як змінювались "стосунки" президентів з парламентом

Таємниці Верховної Ради: як змінювались "стосунки" президентів з парламентом

Перші піар-акції

Сесійна зала спроектована за принципом давньогрецького амфітеатру: з трибуни, практично не розвертаючись, можна побачити обличчя всіх присутніх. Під куполом можна побачити і драму, і комедію, а серед депутатів чимало артистів, яким позаздрять професіонали. І такими методами часто вдавалося зірвати голосування або проторувати стежку до сердець виборців. Ольга Кошеленко розповідає далі про найгучніші парламентські піар-акції від їхніх безпосередніх учасників.

Таємниці Верховної Ради: непарламентські методи піару

Таємниці Верховної Ради: непарламентські методи піару

Нагадаємо, 21 липня в Україні відбулися позачергові парламентські вибори. Причиною їхнього проведення стало те, що на інавгурації президент України Володимир Зеленський заявив, що розпускає Раду XVIII скликання через формальну відсутність коаліції від 2016 року.

Згідно з даними головних екзитполів, на виборах перемогу здобула партія "Слуга народу". Вона набирає трохи більше 44%. Також до парламенту проходять "Опозиційна платформа – За життя" (понад 12%), "Європейська Солідарність" (понад 8%), "Батьківщина" (близько 7,5%) та "Голос" (близько 6%). На межі статистичної похибки перебуває також і партія "Сила і честь".

Фото: ТСН.ua

 

Стаття з добірки новин:
Результати виборів до Ради
Наступна публікація