Телефонні шахраї: 90% дзвінків українцям надходить від в'язнів на окупованому Донбасі

Телефонні шахраї: 90% дзвінків українцям надходить від в'язнів на окупованому Донбасі

Фото: pixabay.com

Голова кіберполіції розповів, що при цьому 50% від суми "заробітку" ув'язнених отримують наглядачі в'язниць.

Ситуація з телефонним шахрайством в Україні складна не тільки тому, що йдеться про психологічний вплив на людей, який непросто попередити, але й тому, що велика частка подібних дзвінків надходить з території "ЛДНР"

Про це в інтерв'ю виданню "Фокус" повідомив голова кіберполіції України Сергій Демедюк.

"Якщо ми говоримо про телефонне шахрайство, то це психологія. Одній жінці зателефонував нібито її син, що він скоїв ДТП і йому потрібні гроші відкупитися. При цьому син спав у сусідній кімнаті. На матір цей дзвінок так подіяв, що вона забула про сплячого сина, пішла й перерахувала гроші злочинцям. І лише повернувшись додому, зрозуміла, що стала жертвою шахраїв. Зараз у нас працюють психологи, щоб зрозуміти причини такої поведінки і способи боротьби з цим", — сказав він.

"З телефонними шахрайствами ситуація взагалі вкрай складна. 90% дзвінків надходить від ув'язнених з колоній на непідконтрольних територіях Донбасу. Ми документували випадки, коли контролери цих установ отримували 50% від суми заробітку телефонних шахраїв. Тому з поставками апаратів і величезної кількості сім-карт в місця позбавлення волі проблем не виникає", — додав глава кіберполіції.

Демедюк також розповів і про суми, які заробляють телефонні шахраї.

"Щоб ви розуміли, затримані телефонні шахраї говорять, що їм перераховують гроші не менше 5 осіб. Суми стартують від 100 грн", — пояснив Демедюк.

Нагадаємо, за словами Демедюка, 80% українських хакерів перебувають у розшуку у США. Крім того, кількість кіберзлочинців в Україні, за його словами, вище "середньої температури по палаті". Це пояснюється ліберальним законодавством України, яке за покарання хакерам передбачає лише штрафи та умовні терміни.

У Миколаєві бабуся з онуком допомогли поліції затримати телефонного шахрая

У Миколаєві бабуся з онуком допомогли поліції затримати телефонного шахрая

Повʼязані теми:

Наступна публікація