"Тепер інший погляд на життя": звільнені моряки пройшли медогляд у столиці та розповіли про пережите

"Тепер інший погляд на життя": звільнені моряки пройшли медогляд у столиці та розповіли про пережите

Фото: Associated Press

Військові хочуть побути з рідними, але так само налаштовані захищати державу.

Звільненим із російського полону українським морякам видали нову форму та відправили на медичне обстеження до центрального військового госпіталю Києва. Разом із бранцями Кремля вирушили їхні рідні, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

За першими висновками лікарів, стан усіх пацієнтів задовільний – важких проблем не виявлено ні в кого. "Слава Богу, важких станів немає. Практично всі в задовільному стані. Але поглиблений огляд уже покаже іншу інформацію, від цього залежить час їхнього перебування тут. Вони зараз знаходяться з родичами, вони не хочуть нікого бачити – навіть мене", - пояснив заступник керівника медичного закладу Олександр Циц.

Звільнені з полону моряки пройдуть медичне обстеження у військовому шпиталі

Звільнені з полону моряки пройдуть медичне обстеження у військовому шпиталі

Тим не менше, журналістам вдалося поспілкуватися з кількома звільненими моряками. Так, наймолодший з-поміж бранців, 19-річний Андрій Ейдер, вийшов разом із мамою попити кави. Він один із трьох, хто був поранений під час атаки росіян на українські кораблі, але запевнив, що зараз почувається нормально. "Це повна переоцінка. Я маю тепер інший погляд на життя", - зізнався він про час, проведений у полоні. При цьому додав, що наміру захищати рідну землю в нього тільки додалося: "Звісно! Як інакше?"

Також вийшов прогулятися Володимир Варімез, який у неволі зустрів свої 27 років. За словами заручника, ставлення росіян до них було нормальним – він міг виписувати газети, однак обмін став для нього сюрпризом. "Ні, ми не знали нічого. Нам сказали сьогодні о 4:00 годині: збирайтеся. Я спав, я не знав, що трапилося – переводять на іншу камеру? Супроводили всіх, все було закрито, багато поліцейських, ФСБ. А в літаку – наші, ми самі були", - розповів він.

21-річний Вячеслав Зінченко зізнався, що здогадувався про обмін. Мрією моряка було поспати у темряві, бо світло в його камері не вимикалося. Сидів він разом із міністром однієї з російських республік, писав вірші, вчив англійську мову. "Я заходжу в камеру і думаю: чому б не поголитися? А раптом завтра це може статися? Раптом? І я поголився, так скажемо, привів себе в порядок, ліг спати, як зазвичай опівночі. О 4:00 утра будять і кажуть: все, з речами – на вихід", - не приховує радості звільнений моряк. І додає, що тепер йому найбільша радість – бачити не заґратоване небо та мати можливість розмовляти з рідними.

Нагадаємо, 7 вересня відбувся обмін полоненими між Україною та РФ у форматі "35 на 35". Літак з українськими бранцями приземлився у столичному аеропорту "Бориспіль", де на нього чекали рідні та близькі, журналісти і президент України Володимир Зеленський. Серед українців, які повернулися додому – Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Павло Гриб, Володимир Балух, Микола Карпюк, українські моряки, захоплені росіянами у Керченській протоці та інші. Повний список усіх 35 звільнених українців - дивіться за посиланням

Натомість літак з росіянами був направлений до московського аеропорту "Внуково". Серед осіб, яких в рамках обміну направили до Москви, були серед інших колишній зенітник "ДНР" Володимир Цемах та звинувачений у держзраді керівник "РИА Новости Україна"  Кирило Вишинський. Цемаха, який є фігурантом справи про збиття рейсу MH17, перед обміном допитали голландські слідчі

Повний список, тих, кого Україна віддала Росії задля повернення своїх бранців, дивіться тут. 

Кореспондентка ТСН Євгенія Цвєтанська

Повʼязані теми:

Наступна публікація