Тепла зима заощадила українцям на опаленні, але може "надолужити" курсом валют

Тепла зима заощадила українцям на опаленні, але може "надолужити" курсом валют

Фото: УНІАН

Радіти зекономленим коштам зарано – для бюджету загалом несподіванки природи небезпечні.

Незвично тепла зима полегшила життя комунальників і заощадила гроші бюджетів міст в Україні. Відсутність снігу і льоду призвела до мінімальних витрат на обробку доріг і бензин для снігоприбиральної техніки, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

З видом на Батьківщину-мати відпочивають чотири десятки комунальних авто – їхнім завданням було прибирати сніг у Печерському районі столиці. Однак за останні три місяці сніг у столиці йшов усього сім разів, саме стільки змін було і у зимової техніки. Тепер вона чекає літа: "Повністю це навісне обладнання, воно літом знімається – і ці сопла працюють, як поливомийна машина. Всім хочеться зліпити снігову бабу, але нам дорожникам так спокійніше".

Кошторис теплої зими: скільки українцям вдалося заощадити завдяки відсутності морозів

Кошторис теплої зими: скільки українцям вдалося заощадити завдяки відсутності морозів

За погодою працівники слідкують цілодобово: "Центральна магістраль у нас накрита камерами спостереження. Камери, які встановлені по району, дають можливість відслідковувати в реальному часі". Але сніжинки падають тільки на екрані компьютера – дороги сухі, машини виїжджають лише для перевірки обладнання. Загалом у столиці на сніг чекають 418 комунальних авто. За три місяці календарної зими на дороги висипали 6,5 тисяч тонн солі і майже стільки ж суміші з піском. Але торік цифри були вшестеро вищими.

Те саме – з опаленням. Запаси вугілля і газу на українських ТЕЦ через теплу погоду збільшилися вдвічі в порівнянні з минулою зимою. Однак для бюджету загалом це навпаки – погано. Збитки від непроданих ресурсів сягають 4 мільярдів гривень. "Ми-то зекономили як споживачі, чи хто має власне опалення, але це відобразиться на бюджеті в цілому – буде діра чергова просто, і от як вже її будуть оплачувати, чи там гривню надрукують, і тоді це відобразиться і на курсі валют", - міркує співзасновник інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Голова ОСББ заводить ТСН до лабіринту замотаних у теплоізоляцію труб у підвалі будинку на столичній Троєщині: "Цей теплолічильник показує все тепло, яке ми споживаємо по будинку". Цифра на лічильнику в півтора раза менша, ніж була минулої зими. У порівнянні ж із 2014-м витрати взагалі знизились у 2,5 рази. І справа не лише у кліматі – заради економії у будинку встановили нові насоси і навіть на даху змінили вікна на пластикові: "Збереження тепла". На горище виходить вентиляція – і навіть із неї є зиск: "Ось тепло, яке йде з вентиляційних каналів кватир. Ми його утилізуємо і отримуємо гарячу воду".

Температуру батарей власник квартири регулює самостійно. У січні у кожній шостій опалення було вимкнено взагалі. Однак, попри усю економію, голова ОСББ новим українським кліматом засмучений: "Я маю внуків, і я хотів би, що вони знали, що таке сніг". Комунальники ж про всяк випадок готують техніку до роботи – мовляв, зима, яка проспала три власні місяці, може ще завітати весною. "У 2013 році 26 березня сніг упав. Будемо у травні місяці розслаблятися", - кажуть вони.

Як уж повідомлялося, зміни клімату та аномально тепла зима в Україні можуть негативно вплинути на стан посівів та врожай 2020 року. Серед іншого, це може спричинити зниження популяції певних комах, що, своєю чергою, призведе до порушення харчового ланцюжка для птахів та деяких видів тварин.

Кореспондентка ТСН Олександра Мітіна

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація