Випад Путіна на адресу США і співчуття з України. Останні подробиці масового вбивства у Керчі

Випад Путіна на адресу США і співчуття з України. Останні подробиці масового вбивства у Керчі

Фото: Reuters

Відомо про понад 20 загиблих.

17 жовтня опівдні стався вибух на території політехнічного коледжу в анексованому місті Керч. В результаті інциденту загинули щонайменше 21 людина, ще понад 50 отримали поранення.

"У Керчі загинули 10 осіб через вибух газу в політехнічному коледжі. Ще 50 людей постраждали" - такий допис з'явився в телеграм-каналі Mash.

Станом на 18 жовтня вже відомо щонайменше про 21 загиблого, 68 постраждалих, 5 з яких перебувають в комі.

Першу розповсюджену версію про вибух газу спростували в компанії "Крымгазсети". Там заявили, що в коледжі не була проведена газифікація.

В Мережі одразу ж опублікували коментарі студентів-очевидців інциденту. Вони переконували в іншому сценарії: нібито перед вибухом, в коледжі анексованої Керчі намагалися захопити заручників та лунали постріли. 

"Була серія вибухів, близько чотирьох, протягом п'яти хвилин, на першому-другому поверхах. На першому поверсі розташована їдальня. Також були чутні постріли", - прокоментувала "Ленте.ру" студентка технікуму, очевидець події.

Цю ж версію підтвердила і директор коледжу, яка говорить про теракт та "повторення Беслану".

Реакція Кремля та основна версія

На вибух відреагували у Москві та припустили, що це все ж був теракт. Прес-секретар президента Російської Федерації Дмитро Пєсков заявив, що під час розслідування не виключатимуть цю версію.

"Володимиру Путіну по лінії різних відомств доповіли про ситуацію. Президент доручив МОЗ та МНС вжити заходів для надання допомоги постраждалим під час вибуху. Силовикам, ФСБ і слідчим органам, Путін доручив "негайно встановити причини вибуху", - заявив Пєсков.

Окрім цього слідчий комітет РФ, за інформацією телеграм-каналу Mash, вже порушив кримінальну справу за фактом теракту. Потім слідчий комітет Росії перекваліфікував справу на "масове вбивство".

Президент Росії Володимир Путін заявив, що після опрацювання версій масового вбивства в окупованій Росією Керчі громадськість поінформують щодо результатів, а 18 жовтня знову прокоментував трагедію в керчі та пов'язав її з наслідуванням розстрілів у школах США.

"У соцмережах, інтернеті, там цілі спільноти створені, все почалося з відомих трагічних подій в США, молоді люди з нестійкою психікою псевдогероїв собі створюють. Це означає, що всі ми разом взяті, не тільки в Росії, у світі в цілому погано реагуємо на умови, що змінюються у світі. Це означає, що ми не створюємо потрібного, цікавого і корисного контенту для молодих людей. Вони хапають ось цей сурогат героїзму. Це і призводить до трагедій подібного роду", - сказав президент РФ.

Вибухівка підозрюваний та мотиви

Підозрюваного, що влаштував стрілянину та вибухи зафіксували камери спостереження, а пізніше його нібито знайшли застреленим на другому поверсі політехнічного коледжу. Ним виявився 18-річний студент коледжу Владислав Росляков.

Слідчий Комітет Росії заявив, що невстановлений вибуховий пристрій спрацював в їдальні. Також зазначається, що вибухівка була нашпигована металевими предметами. 

Фото: Mash

Одногрупники 18-річного Влада розповіли, що він був дуже замкнутим, майже ні з ким не спілкувався і давно видалився із соцмереж. Цікавився маніяками.

У вересні цього року Влад нібито отримав дозвіл на рушницю 12 калібру, а кілька днів тому придбав 150 патронів. Крім того, його знайомі нібито розповідали, що хлопець експериментував з вибухівкою. 

Також стало відомо про матір стрільця. Галина Рослякова, за інформацією ЗМІ, працює санітаркою в лікарні, до якої доправляли поранених. В час розстрілу вона була на робочому місці та допомагала постраждалим.

Щодо причин, через які 18-річний юнак вирішив наважитися на криваву розправу, у ЗМІ називають одразу декілька. За однією з версій, хлопець хотів поквитатися зі своєю 15-річною дівчиною з якою незадовго до стрілянини розійшовся. Не виключають також конфлікту з викладачами бажання Владислава таким чином помститися їм.

Тим не менш, більшість сходиться на версії "наслідування розстрілів в школі "Колумбайн". Дії Рослякова, його одяг та поведінка під час розстрілу і навіть те, як він покінчив з собою були дуже схожими на вбивць у американській школі. До того ж мати хлопця згодом зізналася, що він переглядав відео із стріляниною в різних школах за кілька днів до кривавої розправи у коледжі Керчі. 

Паніка в анексованій Керчі та на півострові

За повідомленнями ЗМІ, через вибух в коледжі в Керчі розпочали екстрено евакуйовувати людей з дитячих садків та шкіл. 

Прес-служба "ГУ МНС Росії у Республіці Крим" додала, що на півострові оголосили надзвичайний стан, а до місця надзвичайної ситуації направлені рятувальні служби міста та аеромобільне угруповання МНС.Окрім цього, від завтра, 18 жовтня, у Криму буде оголошена триденна жалоба.

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій України Георгій Тука з посиланням на власні джерела заявив, що мешканці Керчі повідомляють про те, що перед вибухом у місцевому коледжі були помічені озброєні люди. 

Він також додав, що люди в шоковому стані, а в місті введена операція "перехоплення", всі виїзди з Керчі заблоковані. 

Реакція України

Як повідомив заступник начальника відділу прокуратури АР Крим Роман Мурачов, прокуратура порушила справу через події, що сталися в політехнічному коледжі в окупованій Керчі, а українські прикордонники посилили заходи безпеки на адмінмежі з окупованим Кримом.

На інцидент відреагували українські користувачі ФБ. Так, вихідець із Керчі український політичний аналітик Тарас Березовець вважає, якщо версія теракту все ж підтвердиться, то на півострові все йде за планом Путіна.

Також він додав, що коледж знаходиться на відстані 300 метрів від керчинського мосту і росіяни можуть оголосити це спробую підібратися до "стратегічного об'єкту".

Заступник міністра інформаційної політики України написав, що атмосфера ненависті, яку насаждають російські та окупаційні органи влади, неминуче буде призводити до таких наслідків та додав до публікації скріни з сторінки в соцмережі керченського стрільця.

Відреагувала на події в Керчі також віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко. Вона заявила, що до трагедії може бути причетна окупаційна влада РФ.

"Звичайно, є великий ризик, що окупаційний режим може використати цю страшну історію, яку, вірогідно, сам і спровокував, для розгортання справжнього терору на окупованому півострові. КГБісти - мастаки провокацій і вибухів, розв‘язувати терор на крові..." - заявила вона.

Президент України Петро Порошенко підтвердив, що прокуратура Автономної Республіки Крим порушила кримінальне провадження за фактом вибуху в окупованій Росією Керчі та висловив співчуття рідним загиблих.

"Розслідування таких справ є важливим для України, адже Крим є українською територією і українці живуть в окупації на півострові. І, звичайно, що коли гинуть українські громадяни, де б це не відбувалося – це трагедія", - сказав президент.

Розбіжності в коментарях очевидців та версією російського слідства

Попри те, що російські посадовці та правоохоронці покладають відповідальність за розстріл лише на Владислава Рослякова, деякі свідки переконують, що нападників було кілька.

В перші хвилини після трагедії саме про кількох терористів говорила директор коледжу.

"Увірвалися, підірвали хол, бігали з автоматами по кабінетах, кидали вибухівку та вбивали всіх, кого бачили. Справжній теракт, як в Беслані. І діти загинули, і працівники...", - сказала вона.

Один з викладачів закладу теж впевнений, що стрілець був не один, адже постріли лунали з обох боків коридору.

"Не міг він бути один, постріли були з різних куточків будівлі, я бігав під вікнами першого поверху, дивився, чи є діти з моєї групи там, щоб сказати, щоб вони через вікна стрибали. Пацани просто вже самі собою жертвували, щоб відволікати стрільця, щоб інші втекли ", - розповів він. 

Слова викладача підтвердив також студент на ім’я Данило, який постраждав під час атаки на навчальний заклад. 

"Приблизно о 12:10 зайшов до політеху, і пролунав гучний хлопок, і вибух був. Мене ударною хвилею викинуло у вікно, через що я отримав контузію. Усі почали бігти на внутрішнє подвір’я, тому що всередині будівлі були постріли з другого поверху, по внутрішньому подвір’ю, по всіх студентах відкрили вогонь. Один відкривав вогонь по студентах, а другий - було чутно, як заходив до усіх кабінетів, де були заступник директора і всі решта, і відкривав також хаотичну стрілянину по них", - наголосив він. 

Також студент додав, що ввечері там було чутно постріли і були заручники у двох місцях коледжу.

Стрілянина у коледжі в Керчі: кількість загиблих зросла до 21

Стрілянина у коледжі в Керчі: кількість загиблих зросла до 21

Повʼязані теми:

Наступна публікація