Тест на людяність. Як зустрічали в Україні евакуйованих з Уханя та як це робили в інших країнах світу

Тест на людяність. Як зустрічали в Україні евакуйованих з Уханя та як це робили в інших країнах світу

Фото: УНІАН

В Україні через прибуття літака з евакуйованими мешканцями відбулися протести та сутички з поліцією.

Евакуація українців з охопленого короновірусом Уханя стала причиною акцій протесту в країні та конфліктів між самими українцями. В різних регіонах люди виходили на вулиці з вимогою не поселяти поблизу українців, яких забирають з Китаю. Україна стала далеко не першою у світі країною, яка забрала своїх громадян з провінції Хубей. ТСН.ua розповідає про звичайну процедуру, що стала тестом людяності для українців, та про те, як інші держави евакуйовували своїх мешканців з Китаю.

"Ляжемо під колеса". Як в Україні відреагували на повернення співвітчизників

З перших оголошень про наміри евакуювати українців з Уханя представники влади заявляли, що забиратимуть лише людей без симптомів ГРВІ. Тим, хто все ж потрапить на борт задля евакуації, обов'язково доведеться "відбути" двотижневий карантин. Таким чином медики матимуть змогу переконатися, що в них все ж немає коронавірусу.

У владній верхівці до останнього не хотіли повідомляти, де саме евакуйованих помістять в 14-денну ізоляцію. Врешті у різних регіонах України з'являлися чутки про прибуття евакуйованих до місцевих санаторіїв. Мешканці прилеглих міст одразу ж вийшли на протести, аби поруч з ними не перебували громадяни їхньої ж країни.

Спочатку з'явилася інформація, що евакуйованих можуть розмістити на карантин у санаторії "Пролісок", що в Козині під Києвом. Районні депутати тоді терміново скликали позапланову сесію. Там ухвалили звернення до президента та Кабміну, у якому закликали не допустити розміщення українців з Китаю у них в районі.

"Ми, депутати Обухівської райради, вкрай стурбовані розміщенням евакуйованих громадян з міста Ухань на території Обухівського району. Впевнені, що це створить ризики проникнення і поширення інфекції”, - сказала голова Обухівської райради Лариса Іллєнко.

Евакуйованих з Уханя українців можуть помістити на карантин у санаторії під Києвом

Евакуйованих з Уханя українців можуть помістити на карантин у санаторії під Києвом

Після того з'явилася інформація, що літак з Уханя може приземлитися у Львові. До Львівського обласного госпіталю інвалідів війни та репресованих імені Юрія Липи, що у Винниках, прийшли місцеві мешканці і забарикадували в’їзди та виїзди з території медустанови. Люди вибудували барикаду біля воріт шпиталю. Тимчасово з території не надавали проїзду навіть знімальній групі ТСН, проте після виклику поліції відпустили. 

Учасники протесту заявили, що "хвилюються за своїх дітей", тому не хочуть, аби до їхнього населеного пункту привозили українців з охопленого коронавірусом Уханя.

Евакуйованих з Уханя українців можуть розмістити на карантин у санаторії на Львівщині

Евакуйованих з Уханя українців можуть розмістити на карантин у санаторії на Львівщині

Схожа ситуація була і поблизу села Микулинці Тернопільської області. Мешканці влаштували протест через інформацію про ймовірне поселення на карантин у санаторії села "Медобори".

Мешканці села заявляли, що не розуміють, чому вони про це дізнаються в останню чергу і переконують, що у "Медоборах" немає необхідного медичного обладнання для боротьби з коронавірусом.

Крім того, у селі Конопківка, яке межує із санаторієм, мешканці вночі встановили блокпости і чергують біля них постійно.

У Тернопільській області протестують через ймовірне заселення евакуйованих з Китаю

У Тернопільській області протестують через ймовірне заселення евакуйованих з Китаю

Однак найбільші протести виникли в смт Нові Санжари, де і мають бути на двотижневому карантині українці та іноземці з Уханя.

Вранці 20 лютого місцеві мешканці перекрили дорогу у селищі. Пікетувальники заявили: якщо евакуйованих привезуть у Нові Санжари, то будуть "палити шини, лягати під колеса, перекривати державну трасу". 

Пізніше стало відомо, що у Нових Санжарах між поліцією та місцевими жителями сталася сутичка.

Для припинення правопорушення працівники поліції визначили більше 10 найбільш агресивно налаштованих людей, роз'яснили їм юридичні наслідки вчинення протиправних дій та провели превентивні бесіди. 

У Нових Санжарах люди блокують дорогу, аби не проїхали автобуси із евакуйованими з Китаю  

У Нових Санжарах люди блокують дорогу, аби не проїхали автобуси із евакуйованими з Китаю  

Ситуацію також активно обговорюють і в соцмережах. Люди розділилися на дві групи. Перша підтримує протестувальників та критикує владу, інші ж закликають українців бути людяними та пам'ятати, що евакуйовані - такі ж громадяни, як і вони самі.

До другої групи приєднався також президент Володимир Зеленський. Очільник країни закликав з розумінням ставитися до ситуації.

"Коли Франція евакуювала людей з Уханя і їх привезли в одне з міст, реакція у мешканців цього міста була одна: вони турбувалися про життя і здоров’я своїх співгромадян, співчували тим, хто опинився у складній ситуації. Навіть у Казахстані, коли наш літак з Уханя сів на дозаправку й доправив казахстанського громадянина, не було жодних протестів і блокувань. Навпаки, всі дякували й раділи, що людина нарешті вдома", – зазначив він та додав, що не всі українці можуть пишатися такою ж людяною реакцією.

Як евакуювали своїх громадян інші країни

Держави по всьому світу теж провели евакуацію з охопленого коронавірусом Уханя. Однак ця процедура всюди минула значно спокійніше, ніж в Україні.

Австралія забрала понад 200 громадян з Уханя ще на початку лютого. Евакуйованих помістили у пункті тимчасового перебування на острові Різдва – він розташований в Індійському океані та північно-західному узбережжі Австралії. За два дні туди також привезли 36 громадян Нової Зеландії. 

Сполучені Штати одними з перших почали евакуцію свої громадян з провінції Хубей. Робили це у кілька етапів та особливої критики дії Вашингтону у мешканців США не викликали. Сотні своїх громадян вони розмістили на військових базах у Каліфорнії, Техасі та Небрасці. А перша група американців зі 195 людей після 14 днів карантину була звільнена вже 12 лютого. 

Окрім цього, США евакуювали своїх громадян з нового осередку спалаху – круїзного лайнера. Їх також розмістили на воєнних базах. До того ж 14 евакуйованих були заражені вірусом, але не мали симптомів. Їх ізолювали від інших.

Країни Євросоюзу не використовували ані військових баз, ані ізольованих островів. Лише госпіталі та санаторії. Наприклад, Франція розмістила своїх евакуйованих громадян на розкішній базі відпочинку під Марселем, а Німеччина помістила сотню своїх евакуйованих громадян на два тижні у клініку в Берліні - Кепеник. Іспанія – у військовий госпіталь імені Гомеса Ульї.

Евакуювали своїх людей з Уханя також агресивні північні сусіди України. Росія для розміщення на карантин використала санаторій у Тюменській області. Росіяни проходили двотижневий карантин, як повідомляла влада, у спеціально обладнаному місці в реабілітаційному центрі області. Евакуйованих помістили до санаторію "Градостроитель". 

Нагадаємо, що український літак 18 лютого вилетів до китайського м. Ухань, щоб забрати з епіцентру коронавірусу наших громадян та іноземців. 19 лютого літак прибув до Китаю, а 20 лютого о 9:36 авіалайнер SkyUp рейсу PQ 7302 приземлився в аеропорту "Бориспіль", після того, як намотав понад десять кіл над Харківською областю. Однак стало відомо, що у Києві він сів лише на дозаправку, а далі прямуватиме до Харкова. Близько 12:00 літак приземлився у Харкові

Співробітники Держприкордонслужби оформили 94 осіб, які прибули спецрейсом із Китаю. На його борту літака - 22 особи – члени екіпажу і супроводжувального медперсоналу, а також 72 пасажири.

Серед пасажирів, які будуть направленні на обсервацію, 45 громадян України та 27 іноземців (громадяни Аргентини, Еквадору, Домініканської Республіки, Сальвадору, Коста-Рики, Чорногорії, Панами та Ізраїлю).

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація