Тимошенко отримала мільйони доларів від провідної компанії США, яка хотіла уникнути позову - NYT

Тимошенко отримала мільйони доларів від провідної компанії США, яка хотіла уникнути позову - NYT

Фото: УНІАН

Тимошенко звинуватила Skadden у сприянні її політичному переслідуванню та "відбілюванні Януковича та його уряду".

Американська юридична фірма Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom заплатила Юлії Тимошенко та її адвокатові Сергію Власенку 11 мільйонів доларів. 

Про це повідомляє The New York Times із посиланням на власні джерела.

Нагадаємо, що під час президентства Віктора Януковича компанія підготувала звіт про відсутність політичного переслідування експрем’єра Юлії Тимошенко.

За даними видання, Тимошенко звинуватила Skadden у сприянні її політичному переслідуванню та "відбілюванні Януковича та його уряду". Політкиня збиралася подати позов до суду за допомогою юридичної фірми Reid Collins & Tsai.

"Шкода, що така відома компанія, як Skadden, вирішила взятися за цю справу. Це брудний, брудний, брудний контракт", - заявила Тимошенко.

Аби уникнути позову, юрфірма сплатила Тимошенко та Власенку 11 мільйонів доларів. Гроші перерахували у сумі 5,5 млн доларів кожному. Як повідомлялося, у своїй декларації Юлія Володимирівна написала, що це "компенсація шкоди політичних репресій упродовж 2011- 2014 років". 

Нагадаємо, що 2012 року Україна замовила у компанії Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom звіт щодо справи проти експрем’єра Юлії Тимошенко, у якому переслідування колишньої очільниці уряду під час президентства Віктора Януковича було названо "неполітичним".

Згідно з законодавством США, для надання звіту, який буде використовуватися для впливу на політику США та громадську думку щодо України, Skadden мала зареєструватись як іноземний агент. На той момент юристи відмовились це робити, заявивши, що не працюють на Україну.

У січні 2019 року Мін’юст США повідомив, що компанія Skadden погодилась зареєструватись іноземним агентом через роботу на Україну. За свою діяльність компанія отримала понад 4,6 мільйона доларів.

У США зазначили, що Мін’юст України, за угодою з американським юристами, заплатив лише 95 тисяч гривень або приблизно 12 тисяч доларів, натомість більшу частину сплатив невідомий "український бізнесмен".

Пізніше з’ясувалось, що фірма надала підроблені документи та оманливу інформацію.

Також було встановлено, що гроші були переказані через кіпрський офшор, контрольований політтехнологом Полом Манафортом, який співпрацював із Віктором Януковичем.

Повʼязані теми:

Наступна публікація