Тиск на детективів і втрачений Україною мільярд: у НАБУ розповіли про розслідування розкрадань у ЗСУ

Тиск на детективів і втрачений Україною мільярд: у НАБУ розповіли про розслідування розкрадань у ЗСУ

Фото: Flickr/НАБУ

Сьогодні у розслідуваннях детективів фігурують понад 10 підприємств оборонки.

Корупція в оборонному комплексі за попередніми оцінками завдала збитків інтересам держави на один мільярд гривень.

Про це повідомив директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник.

Він зазначив, що корупційні схеми в ОПК не поодинокі і до них залучене керівництво підприємств. Водночас розслідування цих злочинів супроводжується тиском: відкриваються кримінальні справи і щодо детективів, і щодо керівництва Національного бюро, розповів Ситник.

Наразі у розслідуваннях детективів НАБУ фігурують понад 10 держпідприємств ОПК. Більшість злочинів, які розслідує НАБУ, вчинені у період 2014-2017 років. Ці факти корупції детективи розслідують в межах понад 25 кримінальних проваджень.

Загалом, за три роки розслідувань НАБУ притягнуло до кримінальної відповідальності за корупцію в ОПК близько 30 осіб, стосовно 6 з них – справи вже в суді. Ще понад 15 незабаром набудуть статус обвинувачених: розслідування по них завершені, триває ознайомлення з матеріалами слідства. Серед викритих і притягнутих до відповідальності за корупційні злочини чимало топ-посадовців вищої ланки.

Ситник нагадав, що НАБУ встановили причетність до розтрати 14,5 млн грн під час закупівлі двигунів для ДП "Львівський бронетанковий завод" тодішнього керівництва заводу та начальника Центрального бронетанкового управління Збройних Сил України. Ця справа вже слухається у суді.

Також встановлено причетність до розтрати близько 60 млн грн під час закупівлі палива для потреб Міноборони заступника міністра оборони, посадовців МОУ. Розслідування у цьому кримінальному провадженні завершено, триває ознайомлення з матеріалами, після чого справу скерують до суду.

Так само завершено розслідування розтрати понад 13 млн грн заводом "Авіакон" під час закупівлі паливних баків для вертольотів за завищеною ціною. До відповідальності притягнуто колишнього директора держпідприємства та його заступника, яким відкрито матеріали слідства для ознайомлення.

Директор НАБУ також нагадав, що нещодавно детективи затримали чинного та колишнього директорів державного підприємства "СпецТехноЕкспорт" та ще трьох екс-посадовців за підозрою у розтраті 2,225 млн дол. США.

Суд обрав запобіжний захід керівникам "Спецтехноекспорту"

Суд обрав запобіжний захід керівникам "Спецтехноекспорту"

Коментуючи розслідування журналістів щодо корупції на підприємствах "Укроборонпрому", Артем Ситник підкреслив, що за матеріалами ЗМІ детективи Бюро відкрили два кримінальні провадження.

Директор НАБУ також розповів, що в межах розслідування однієї з цих справ 7 березня детективи Бюро провели понад 20 санкціонованих обшуків за адресами проживання екс-першого заступника секретаря РНБО України та низки фізичних осіб.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Затримання Гладковського
Наступна публікація