Тисячі людей прийшли на Софійську площу, аби підтримати створення Помісної церкви в Україні

На Софійській площі організували кількатисячний мітинг.

На площі поблизу Софії Київської, в якій церковники з УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП зібралися, аби утворити об'єднану Помісну Українську церкву, зібрався кількатисячний мітинг.

На Софійській площі люди з різних куточків України прибули до столиці. аби підтримати створення незалежної Автокефальної церкви.

Як повідомили, кореспонденту ТСН правоохоронці, кількість людей може сягати 10 тисяч. На площі також багато працівників поліції, охороняють правопорядок. Їм вже вдалося спіймати двох озброєних чоловіків.

На площі біля Софії Київської тисячі людей чекають на рішення Об'єднавчого Собору

На площі біля Софії Київської тисячі людей чекають на рішення Об'єднавчого Собору

Нагадаємо, рішення про початок процедури надання Українській православній церкві Томосу (визнання її незалежною) у Вселенському патріархаті ухвалили ще на початку вересня. Вже 7 вересня Вселенський патріарх Варфоломій призначив двох своїх представників (екзархів), які допомагали у створенні об'єднаної УПЦ та підготовці до Об'єднавчого собору. 

11 жовтня Синод Константинопольського патріархату ухвалив рішення продовжити процедуру надання Томосу про автокефалію Української православної церкви. Також було ухвалено рішення про визнання Константинополем узурпації влади над Київською митрополією Москвою незаконним актом. Також синод вирішив зняти всі заборонні санкції РПЦ щодо предстоятеля УПЦ КП Філарета і предстоятеля УАПЦ Макарія. Разом з тим Патріархія підкреслила неприпустимість майнових конфліктів і насильства у процесі творення помісної церкви в Україні.

Через 4 дні, на власному соборі Російська православна церква заявила про повний розрив відносин з Константинопольським патріархатом та звинуватила Константинополь у "розколі світового православ'я". У Стамбулі на такий крок РПЦ не відповіли "взаємністю" та попросили Москву визнати та змиритися з автокефалією української церкви.

Наступний крок до об'єднання та надання Українській церкві Томосу зробили 3 листопада в турецькому Стамбулі. Константинопольський патріарх Варфоломій та президент України Петро Порошенко підписали угоду про співпрацю. А вже 25 листопада на соборі Вселенського патріархату призначили Об'єднавчий собор в Україні на 15 грудня. Ієрархи УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП під час нього повинні затвердити статут нової церкви та обрати предстоятеля. Слід зазначити, що переважна більшість архієреїв УПЦ МП, яка підпорядковується РПЦ теж відмовилися брати участь в Об'єднавчому соборі та не прийняли запрошення.

Після проведення собору в Україні, глава об'єднаної церкви поїде до Стамбула 6 січня для отримання Томоса з рук Вселенського патріарха.

Повʼязані теми:

Наступна публікація