Тисячі онкохворих залишилися без життєвоважливих ліків. У МОЗ пояснили причини

Тисячі онкохворих залишилися без життєвоважливих ліків. У МОЗ пояснили причини

Фото: ТСН.ua

Флакон препарату коштує 44 тисячі гривень.

Куди зникли ліки? Препарати для онкохворих, які, за інформацією МОЗу, почали поставляти в регіони ще влітку, й досі не дістались до онкодиспансерів. Про те, що закупили 1500 флаконів життєвоважливих ліків з діючою речовиною – Трастузумаб, повідомлялося ще в липні. До кінця того ж місяця мали придбати іще 13 тисяч. Однак в обласних медзакладах їх і досі в очі не бачили.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

Рак молочної залози – ніби вирок пролунав у січні, зізнається жителька невеличкого села Білятичі Марина Таборовець. Обстеження, видалення пухлини, лівої груді, лімфовузлів, чотири курси хіміотерапії. Каже, єдине, що надавало сил боротися далі - підтримка чоловіка і дітей. Згодом вже сама втішала 8-річну доню, яку приголомшило, що в мами випадає волосся.

Щоб рак не повернувся, Марині треба 18 ін'єкцій ліків, з діючою речовиною - Трастузумабом. Самотужки купити їх родина не може. Вона вчителька, чоловік - залізничник.

"Якщо він коштує 44 тисячі. А їх 18 треба", - говорить Марина Таборовець.

Таких як Марина ліками має забезпечувати держава. У липні на сайті МОЗу з'явилася така інформація:

"Перша партія трастузумабу - 1500 флаконів - прибула в Україну, і ліки для онкохворих вже почали поставляти в регіони. Якщо раніше держава забезпечувала до 15% пацієнтів із раком грудної залози цим препаратом, то цього року вперше планується покрити заявлену потребу на 100%".

Закуплені МОЗом ліки для онкохворих вже кілька місяців лежать на складах

Закуплені МОЗом ліки для онкохворих вже кілька місяців лежать на складах

Минуло три місяці, однак ані пацієнти, ані медики препарату і в очі не бачили. Хоча обіцяли поставки іще раніше, кажуть в Рівненському протипухлинному центрі.

"Нам обіцяли, що препарати поступлять з червня. Препарату в області, на жаль, сьогодні немає", - говорить головний лікар Рівненського обласного протипухлинного центру Григорій Максим'як.

Лише на Рівненщині трастузумабу потребують 60 хворих. Загалом в Україні таких тисячі, заявляють правозахисники. Кажуть, намагалися ще в серпні з'ясувати, коли ж його доправлять.

"На мій запит до Міністерства охорони здоров'я України прийшла відповідь, що ці препарати вже надіслані", - зазначає правозахисник Володимир Смєшков.

Йдеться про 1500 вже закуплених флаконів, та ще 13 тисяч, які обіцяли придбати до кінця липня цьогоріч.

"Загальна вартість ліків, які начебто закупило Міністерство охорони здоров'я і не потрапило до центру лікування онкохворих, - 572 мільйони гривень", - каже Смєшков.

"Коли була зміна команди, однієї на іншу, міністра запевнили, що немає жодних нагальних питань. Далі була зустріч із колективом – знову жодних нагальних питань", - говорить радник міністра охорони здоров'я Дмитро Раімов, який іде з МОЗу.

Не отримали ані інформації, ані реєстрів тих, хто потребує ліків, від попередників, нині запевняють у МОЗі. Мовляв, це одна із причин затримки. Інша в тому, що перевіряли, чи ліки є на складах та строки їхньої придатності. Стверджують, зробили це максимально швидко.

"Ліки є на складах у відповідній якості, відповідної кількості. Нам пообіцяли, що найближчими тижнями все буде доставлено до лікарень", - сказав Раімов.

Анна Махно, Інна Лебеденко

Повʼязані теми:

Наступна публікація