Топ маразмів до "річниці "ДНР": крематорії, імітація повішання та гіпновипромінювачі для Гіркіна

Топ маразмів до "річниці "ДНР": крематорії, імітація повішання та гіпновипромінювачі для Гіркіна

До річниці утворення банди "Донецька народна республіка" ТСН.ua зібрав найбільш приголомшливі вигадки антиукраїнської пропаганди.

7 квітня - Всемирний день здоров'я - затьмарили бойовики. Рівно два роки тому озброєні люди проголосили на території України свою "Донецьку народну республіку".

Майже рік ТСН.ua збирав "Топ маразмів", народжених у "ДНР". Сьогодні, вшановуючи цю сумну сторінку в історії України, пропонуємо пригадати найбільш шокуючі з вигадок бойовиків та їхньої пропаганди.

1. Гра в імітацію

21 травня 2015 року у мережі з'явилося відео начебто повішання двох людей під назвою "Страта ополченця і його вагітної дружини, імовірно батальйоном "Донбас". Фейк одразу видало те, що його було опубліковано на сепаратистському каналі News-Front на YouTube.

Блогери по пунктах розписали, чому відео постановочне. "Кінець мотузки закріплений за пояс і пропущений через комір, а поверх мішка фальшива петля. Стандартний кіношний трюк", - написав Zloy odessit на своїй сторінці у "Живому Журналі".

Або взяти хоча б той факт, що під час справжнього повішання людина б'ється у конвульсіях. Актори ж на відео настільки покірно приймають свою долю, що майже не сіпаються.

2. Крематорій для спалювання сепаратистів на замовлення ЄС

14 травня 2014 року користувач Erich Hartmann виклав на YouTube відео з монологом жінки. Вона була одягнена у хакі, мала георгіївську стрічку на грудях та розповідала про "концтабір" у Жданівці (неподалік від Шахтарська, Донецька область), який начебто почали будувати ще до війни.

"Виявилося, що його будували турки на замовлення Євросоюзу. Ахметов і Янукович виділили землю начебто для табора для емігрантів. Але справа в тому, що там не лише високий [паркан] і колючий дріт, там ще й крематорій. А для чого? Для яких цілей? Виявляється, що це все бендери за підтримки Євросоюзу, америкосів робили там фільтраційні табори, щоб нас, сепаратистів, там фільтрувати: яких розстрілювати, а яких - робити "чистку", спалювати, вбивати", - ділиться жахіттями жіночка.

3. Смертельний вірус з американської лабораторії під Харковом

З середини січня у розпал епідемії грипу проросійськими сайтами почала циркулювати інформація з посиланням на "розвідку ДНР" про начебто смерть більш ніж 20 українських військових, які беруть участь в АТО, від невідомого вірусу.

Пізніше те ж саме видання бойовиків повідомило про "шпиталізацію" більше 200 українських силовиків після "витоку небезпечного вірусу свиного грипу із закритої лабораторії" у селищі Шелкостанція, що за 30 км від міста Харкова. Витік начебто стався під час проведення дослідницьких робіт із залученням американських військових фахівців.

За кілька днів російське видання "Правда.ру" об'єднало фейки у матеріалі "В Україні розповсюджується смертельно небезпечний вірус", який почали поширювати й інші ЗМІ та користувачі соцмереж.

Проте, як пише видання StopFake, про жодні масові хвороби в армії або зараження вірусами в українських ЗМІ не повідомлялося, так само як і на офіційному сайті або групі Facebook Міністерства Оборони України.

Щодо секретної лабораторії США під Харковом, додає видання, перша інформація з'явилася ще у 2013 році, коли було зроблено заяву про можливе будівництво дослідницького об'єкту біля міста Мерефа. Тоді після протестів місцевих жителів будівництво так і не почалося. У листопаді 2013 року відмову від будівництва підтвердили в облдержадміністрації. Тим не менш, фейк живе і досі.

4. "Гіпновипромінювачі" української пропаганди

Колишній ватажок бойовиків "ДНР" у Слов'янську Ігор Гіркін в одному з минулорічних інтерв'ю поскаржився на сильну українську пропаганду, жертвою якої він майже став. "Командувач" запевняв журналіста РОЙ.ТВ, що українські телеканали застосовують спеціальні "гіпновипромінювачі", за допомогою яких впливають на свідомість глядачів. Таким чином, за словами Гіркіна, українцям "вселяють" думки про ворожість Путіна і Росії та "втовкмачують якісь європейські цінності".

Окрім того, Гіркін поскаржився, що сам ледь не став жертвою гіпнозу українських ЗМІ: у нього вселилася мотивація все кинути, оскільки з'явилися думки, що він робить щось неправильне.

На жаль, до цього часу відео не зберіглося і було видалено адміністратором каналу.

5. Посольство Аллаха у "ДНР" на чолі з сектанткою

Ватажок "ДНР" Олександр Захарченко піклується про духовні скріпи місцевого населення. У зв'язку з цим у листопаді він оголосив про відкриття на території невизнаної республіки ...посольства Аллаха. "У такі важкі часи, як зараз переживає ДНР, людям необхідна релігія. Щоб ефективно боротися із ворогом та краще зрозуміти менталітет східного народу, прийнято рішення відкрити посольство Аллаха в ДНР", - цитує бойовика місцеве видання "Голос народу".

Фото: ВКонтакте/Новоросія

Посольство Аллаха очолила сумнозвісна Марія Деві Христос (Марина Цвігун) з "Білого братства". У 1993 році жінка разом з іншими членами секти спробувала вчини акт самоспалення у Софійському соборі Києва, але була заарештована. Цвигун кілька років провела у в'язниці. Вийшовши на свободу, вона перебралася до Росії, де заснувала таємну секту. Останнім часом позиціонувала себе як відчайдушний борець з "київської хунтою" і "сатаною".

6. Наркотичні краплі для військових

14 травня 2014 року на проросійському каналі на YouTube "Шторм Маріуполь" було опубліковано відео під назвою "Укрофашисти тримають себе в тонусі за допомогою наркотичних крапель у ніс". В описі до відео йдеться про те, що після таких "незрозумілих" крапель у бійців начебто зникає страх.

На відео не видно назви препарату, тож виникає запитання - чому автор вирішив, що це наркотик і рятує він саме від страху?

Обережно! Відео містить ненормативну лексику!

Варто зазначити, що боєць на відео виглядає застудженим, тож краплі скоріше призначені для лікування нежитю.

7. Кобзон закликає до кровопролиття

Фото: YouTube
28 травня 2015 року російський співак Йосип Кобзон, який тоді вже гордо носив звання "народного артиста "ДНР" давав концерт у Донецьку.

Він розпочав його з хвилини мовчання за жертвами обстрілу Горлівки, яку за кілька днів до того бойовики самі засипали снарядами, щоб потім звинуватити у цьому українських військових.

Після хвилини мовчання співак закликав людей вдатися до ще більшого насилля: "Ми повинні помститися за невинно пролиту кров".

8. Дітки "Беркута"

Бойовики не раз знущалися над психікою дітлахів. Один з таких випадків стався 5 травня 2014 року уГорлівці, коли дітлахів перевдягли у камуфльовану форму та начепили на груди папірці із написом "Беркут".

Дітям довелося зображати бійців колишнього спецпідрозділу МВС, які у 2014 році розстрілювали мітингувальників на Майдані.

Фото: dnr-news.com

Такий захід влаштували у рамках "військово-патріотичної" гри "Сила, слава, честь!". За успішне виконання завдань дітей нагороджували медалями.

9. Як зняти відеофейк про обстріли і не розреготатися

У серпні користувачі мережі розкрили фейк, знятий псевдожурналісткою бойовиків Марією Катасоновою. На ролику, опублікованому на відеохостингу YouTube, поплічниця "ДНРівців" із серйозним обличчям розповідає про обстріли на Донбасі з боку сил АТО.

Розповідь Катасонової супроводжують звуки, схожі на вибухи. Але раптом вона збивається і починає голосно реготати, а на записі стає видно, що вона знаходиться у темному приміщенні, а не в зоні бойових дій, а голос за кадром зі сміхом просить не знімати.

Відомо, що Катасонова є "координатором молодіжної політики російської організації "Національно-визвольний рух".

10. Прогнило щось у Датському королівстві

У лютому сепаратистські ЗМІ опублікували відео Мар'їнки, яку "окупували" бійці "Правого сектору". Подібне повідомлення кремлівських посіпак не привернуло б уваги, якби не той факт, що на знятому відео бойовики розгледіли "прапор Данії".

Після цього "новина" з'явилася на низці проросійських сайтів та була розповсюджена у соцмережах.

Зазначимо, однак, що бойовиків підвів зір. Насправді на відео Волинський прапор, який дійсно дуже схожий на датський, пише Stopfake.

Його використовують також представники батальйону Волинської області "Правого сектора" (20 січня 2016 офіційно вийшов зі складу "Правого сектора"). Раніше місцеві ЗМІ Волині публікували фотографії військових з прапором області. Наприклад, на цьому фото командир батальйону тримає в руках "прапор Волині, який "супроводжував" воїнів під час війни на передовій".

Повʼязані теми:

Наступна публікація