Тополиний пух не викликає алергію – Супрун спростувала черговий міф

Тополиний пух не викликає алергію – Супрун спростувала черговий міф

Фото: pixabay.com

Втім, тополі все ж мають стосунок до алергії.

Тополиний пух не викликає алергію і масове вирубування цих дерев у місті не допомагає її подолати.

Про це заявила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

За її словами, тополиний пух може потрапляти в очі чи до носа, але він — лише механічний подразник, а не алерген. Насправді загострення алергії викликає цвітіння диких злаків, як то тимофіївки, яке в часі збігається з дозріванням насіння тополі. Саме пилок злаків розноситься вітром і викликає алергію.

Втім, тополі все ж мають стосунок до алергії.

"Тополя це дводомна рослина. Є жіночі дерева, які утворюють насіння, оточене пухом, а є чоловічі дерева, які навесні виділяють пилок, який розноситься вітром. Тополі дійсно можуть викликати алергію, але навесні, в березні чи квітні, коли квітнуть чоловічі дерева, і їхній пилок ми вдихаємо. Але це все одно не означає, що слід знищувати тополі", – написала Супрун у Facebook.

Багато хто хоче знищити в місті всі тополі, аби не було тополиного пуху, який, мовляв, викликає алергію. Чи це дієвий...

Опубліковано Уляна Супрун Пʼятниця, 14 червня 2019 р.

В. о. міністра зазначила, що часто алергія розвивається в людей з сімейною історією алергії та астмою. Супрун додала, що масштабне дослідження показали, що ранній контакт із пилком захищає від розвитку алергій, а не навпаки.

"Тобто пилок тополь та інших рослин, який ми вдихаємо в ранньому дитинстві, захищає нас від алергії в майбутньому. З котиками та генетично зумовленою астмою, до слова, та сама історія — пухнастики зменшують ймовірність розвитку астми в дитини", – написала урядовиця.

За словами Супрун, імовірність розвитку в дитини алергії чи астми збільшують пасивне куріння, пліснява в помешканні, раннє лікування антибіотиками, забруднення повітря зваженими частками та оксидами сірки і азоту.

Що стосується дерев, то вони допомагають боротися з алергією та астмою. Найбільш ефективними очищувачами повітря є хвойні дерева, дуб і падуб, а також старі і великі верби, катальпи, платани, липи, клени, гінкго та гледичія колюча.

Супрун зазначає, що для найбільшого ефекту в місті мають бути широколистяні дерева, хвойні та чагарники, що рівномірно ростуть і утворюють затінок. Просто парків і скверів замало для боротьби із забрудненим повітрям, високою температурою і одним з їхніх наслідків — алергією.

"У здоровому місті не рубають тополі заради боротьби з алергіями. В ньому косять газони, садять дерева та кущі на кожній вулиці", – резюмує в. о. голови МОЗ.

Хвороба цивілізації: як розпізнати симптоми алергії вчасно

Хвороба цивілізації: як розпізнати симптоми алергії вчасно

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація