Торт, компот, варення: українець із механічним серцем зізнався, чого найбільше хоче після операції

Торт, компот, варення: українець із механічним серцем зізнався, чого найбільше хоче після операції

Фото: Shutterstock

Чоловік сподівається, що донорське серце допоможе йому здолати проблеми зі здоров’ям.

Єдиний українець із механічним серцем, якому минулої п'ятниці зробили операцію, почувається добре. Сім’ю Василя Павлюка в Інституті серця навчають користуватися приладом, який тепер відповідає за життя 46-річного чоловіка, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Це його четверта доба після операції. Поруч із Василем у реанімації його дружина та мати. За станом пацієнта цілодобово стежать монітори. "Настрій добрий. Боліти – нічого не болить. Задишки немає", - говорить пацієнт. Йому встановили механічне серце, яке допомагає справжньому серцю качати кров. Операцію робила ціла команда лікарів, еред них і Борис Тодуров. "Заїздили в операційну вже з тиском 50. Я думаю, якби ми не імплементували йому механічне серце, завтра ми цього пацієнта могли би втратити. На жаль, ми втрачаємо до тисячі таких пацієнтів зі рік", - пояснив кардіохірург.

Тернополянин розпочав нове життя з механічним серцем

Тернополянин розпочав нове життя з механічним серцем

Василь згадує свої перші думки після наркозу: спочатку навіть не повірив, що вже все позаду. "Знав, що будуть різати грудну клітку. Ну, очікував на болі. Тут прокинувся, думаю: щось не те. Нічого не болить", - сміється пацієнт. Він каже, що нічого стороннього в тілі не відчуває, а найдужче хоче побачити 14-річну доньку та з’їсти шматок торта. "Я дуже люблю солодке. Торти. Компот. Варення всякі. Отакого я би хотів", - зізнався він.

Лікарі розповідають, що все минуло вдало. "Стан пацієнта абсолютно стабільний. Німецькі спеціалісти, котрі мали нас консультувати, кажуть, що настільки все в порядку, що їм тут робити нема чого. І поїхали навіть раніше", - розповів завідуючий відділенням інтенсивної терапії для дорослих Інституту серця МОЗ україни Ігор Кузьмич.

Іще місяць Василь проведе в лікарні. Зараз апарат, який допомагає механічному серцю працювати, під’єднаний до загальної системи. Удома потрібно буде постійно стежити за зарядом акумуляторів та носити із собою спеціальну сумку. "Потрошки навчають. Показували, як треба з’єднувати, як треба роз’єднувати. Потрошку вони показують, щоб запам’ятати. Ну я так чула – неможна в річці купатись. І в морі", - розповіла дружина пацієнта Надія Киянчук.

Василь став третім таким пацієнтом в Україні та вже єдиним:  перший чоловік, якому поставили штучне серце, помер від інсульту через півтора року після операції. Другою була жінка – через дев’ять місяців їй замінили механічне серце на справжнє. Василь Павлюк теж сподівається за деякий час отримати донорське серце в Білорусі.

Кореспондент ТСН Валерія Ковалінська

Повʼязані теми:

Наступна публікація